Прокуратурата в България е отправила официално искане до ръководството на Европейския парламент да бъде свален имунитетът на евродепутата от БСП Елена Йончева, за да бъде разследвана от българската правораздавателна система.

Това е съобщил преди минути в пленарната зала в Страсбург шефът на ЕП Давид Сасоли. Новината бе потвърдена пред БЛИЦ от високопоставени източници от държавното обвинение.

Медията ни научи, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил искането за снемането на специалната защита на Йончева в Европейския парламент още преди 15 дни.

Вероятно забавянето на отговора от страна на ЕП е станало заради тромавата бюрократична процедура, която е намалила скоростта на придвижване на папките с документи.

Давид Сасоли е информирал евродепутатите, че е разпоредил искането на българската прокуратура да бъде изпратено в комисията по "Правосъдие и правни въпроси".

Запознати с европейската процедура твърдят, че подобни искания се разглеждат и уважават незабавно от европарламента, а до сега е нямало случай да е отказано свалянето на имунитет на европейски депутат.

Искането на българското обвинение е във връзка с образуваното наказателно производство срещу нея за пране на пари по аферата КТБ.