Темата “COVID-19” обикновено приковава вниманието към лекарите на първа линия. Тази история е за лекар, но не от първа линия, а от другата - тънка червена линия, предава Нова тв.

Те са невидими и често са упреквани, че не влизат в пряка битка с коронавируса, но тяхната - тиха и незабележима война с болестите - ще се окаже важна за здравето на всички в бъдеще време - и психическо, и физическо. Той се грижи за здравето на 7000 души.


Какво е да си семеен лекар и то по време на пандемия? 

„В практиката ми имам регистрирани девет села и ги обикалям всеки ден по график. Понякога и по четири“, разказва д-р Пламен Латев - общопрактикуващ лекар.

Здравната служба в село Лесичери може да съперничи на Диагностично-консултативен ценър в малък град.

„Местният кмет, аз съм по-отскоро тук, приветства ме, че дойдох. Направи, каквото можа за службата, аз също помогнах със средства за боядисване. И сега тя е в едно прекрасно състояние“, добавя д-р Латев.

И тук, свършва позитивизма и идва ковид-пандемията - за личния лекар и неговите пациенти. Някои от тях - заразени с коронавирус.

„Примерно, днес, 5-6 човека - следя. Отделно, от това има такива, които не са доказани и идват - кихат, кашлят. Дори, някои са типични коронавирусни носители, а не искат да се изследват по най-различни причини - да не се уплашат или нямат средства да се изледват. В извънболничната помощ е много трудно с безплатните изследвания“, разказва д-р Латев.

Семейният лекар от Павликени не обръща внимание на обвиненията, че Джи Пи-тата са големите длъжници на здравната система в Ковид-ситуацията. Статистиката сочила друго.

Притесненията на лекаря от Павликени са свързани не с настоящето, а със след КОВИД-ситуацията, когато ще дойде другата пандемия, свързана с психиката. Първите симптоми, вече били налице - предимно при карантинирани хора.