По различен начин и чрез различни традиции християните отбелязват 6 декември - Никулден. Това е един от най-важните православни празници и на него православната църква почита паметта на свети Николай Мирликийски - избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В България

Народът ни вярва, че св. Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”.

На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота, стоката и добротата.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.

Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.

Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Празнуват имен ден всички, носещи имената Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

В Германия

В нощта на 5 декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че то залавя непослушните деца.

Както във Франция, така и в Германия и Австрия се вярва, че свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

В Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

В Португалия

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия почитат свети Никола още от Средновековието като покровител на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29 ноември и 7 декември) и се нарича “Николинас”.

В Ливан

Свети Никола се почита от всички християнски общности в Ливан - католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви, училища и обществени сгради са кръстени на него.

В Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в Светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква “Свети Никола” се провежда тържествена божествена литургия.

Интересни факти:

Заради многото чудеса, които е направил, е наречен свети Николай Чудотворец - роден през 270 г. в Мала Азия, умира на 6 декември 343 г. Използва цялото си богато наследство за добри дела, като се стараел хората да не разбират, че върши благодеяния. Скришом правел добро и не търсел за него светска слава.

Според народните вярвания Бог отредил на свети Николай всичките води - по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Легенда разказва как по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб.

Според друга легенда шаранът е “слугата” на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в открито море, започнала силна буря. Имало дупка на дъното в лодката и водата започнала да навлиза. Николай бръкнал във водата с ръка. Извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата, а празникът се нарича още “Рибен св. Никола”.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

Подготви Валентина НЕНОВА

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук