Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на Никулден. „Близо 90% от рибните запаси в света се експлоатират или до краен предел, или дори над крайния предел, тоест взема се повече, отколкото се възпроизвежда”, каза Иван Радев от от природозащитната организация WWF, пише bTV.

Нашето потребление на риба се е увеличило двойно през последните години, каза Калина Бояджиева от WWF. Лови се риба, която все още не се е възпроизвела, тоест има неселективен улов, допълни тя.

В България в сравнение със средното ниво за ЕС консумацията на риба все още е по-ниска, но тенденцията е постоянно да се увеличава, отбеляза Радев.

От организацията са изготвили наръчник за избор на риба. В него са събрани основните видове, които българите консумират, и има информация за състоянието на запасите и по какъв начин те се отразяват на околната среда.

„Направили сме го на принципа на светофара, тоест зелен цвят – препоръчваме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и доплнителен син цвят, който означава,  че съответният продукт се предлага със сертификат и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати”, поясни Калина Бояджиева.

Така например ципурата е с жълт цвят, ако е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, ако е ловена с дънни тралове.