Няма начин да не сте се чудили  какъв подарък да изберете през януарските празници?

Художникът Румен Райков от Търново ви казва в прав текст – картина , разбира се!

Току що  столичната галерия „Класика” на ул. „Юрий Венелин” 32 е обявила януарската си  представителна изложба  с творби от : „Графична колекция на Румен Райков”. И тя ще се показва до края на януари.

А художникът Румен Райков  е рядка птица и като творец и  като преподавател.  В началото на новия век на художника му идва прекрасната идея да  започне да събира цветна графика  на творците от Новия век и така да се получи една постоянна картина на сътвореното през времето след 2000-та година. Похвална идея, важното обаче е, че се осъществява. Търпеливо и с постоянство.Художникът (ВДЯСНО) с приятели на откриването на изложбата

Преподавателят Румен Райков иска студентите, които обучава в литографската база към Факултета по изящни изкуства, катедра Графика на Търновския университет, да придобият онази прецизност,  която след  получения резултат да  ги  прави неимоверно щастливи.

Така чрез отпечатъка от литографския  камък  оригиналът се размножава , за да даде  възможност на повече хора да притежават една харесвана картина. А цената в сравнение с картина в единствен екземпляр е значително по-малка.

На това разчита и  галерия „Класика” -  покрай януарските празници умните хора да изберат най-трайния подарък: Картина. А всеки знае, че  цената на една картина винаги се покачва във времето.

Да добавим веднага, че след като базите на СБХ в доста градове на страната престанаха да функционират, то Търновският факултет по изящни изкуства  удържа предназначението си и се превърна в оазис за литографията не само  за обучаващите се млади художници, но  и за класиците в жанра, както и за творци от чужбина, които правят поръчките си в Търновската Университетска графична база.

Разбирате защо колекцията на художника Румен Райков, която наближава  800 творби,  е уникална и представителна за българската графика - събирана от началото на новия век до днес и продължава нататък.  

Времето през което търпеливо и с постоянство Румен Райков се захваща да реализира своята идея за колекция от родни автори в графичния жанр. И най-важното е,  че е срещнал пълна подкрепа за своето дело.

А ето и някои от картините, които са част от колекцията на художника:


Румен Райков "Козела"


Явора Петрова "Руйно вино"


Димитър Трендафилов


Христо Керин -Лунна светлина​​​​​​​
Румен Райков "Нежно"​​​​​​​


Тодор Овчаров "Синьо"Радослав Котларски, Екслибрис

Милко БожковБлагой Господинов


Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ