Човешкото тяло функционира като истинска машина със съставни части, повреди и понякога странни шумове. Понякога те ни забавляват, друг път ни досаждат, но във всеки случай могат да бъдат обяснени.
Кихане

Този шум е един от най-силните, произвеждани от нашето тяло. Внезапен и неподатлив на контрол, той представлява всъщност изхвърляне на въздух през устата и носа със скорост от 200 км в час. Но защо дихателните мускули решават да правят това така спешно? Защото нежелан посетител се е вмъкнал в носа – прашинка, черен пипер, полен или нещо друго. За да бъде изхвърлен бързо, мозъкът нарежда операция „кихане”.

Шум в ушите

Той прилича на свистене, жужене или пък на далечен тътен. Долавя се в едното или в двете уши едновременно, а понякога и в задната част на главата. А истината е, че този звук не идва от никъде и всъщност не съществува, той е субективен, пише Elle. В повечето случаи това е само неприятно, но не и опасно. Въпреки това шумът в ушите е трудно поносим и затова трябва да бъде лекуван.

Хъркане

То може да раздели влюбени двойки и да развали бракове! Механизмът му всъщност е много прост – когато вдишваме въздух, той преминава през носа и устата, после през гърлото стига до белите дробове. По време на сън обаче мускулите и лигавиците, разположени в гърлото, се отпускат. В резултат на това въздухът кара езика, небцето и сливиците да вибрират. Вибрациите могат да бъдат толкова силни, че да събудят самия хъркащ! Нещата се усложняват при затлъстяване, при употреба на алкохол и сънотворни преди лягане, при спане по гръб.

Свирещо дишане

Когато при издишване се появи свистящ шум, нещо не е наред. Този звук е сигнал за неправилно функциониране на звено от дихателната система – нос, фаринкс, ларинкс, трахея или бронхи поради стесняване на дихателните пътища на едно от тези места. Въздухът циркулира по-трудно, затова се стига до насилване на дишането, което пък причинява свистенето.

Пукащи стави

Звучи невероятно, но това пукане се дължи на газ! Понякога при рязко движение на крайниците и пръстите между частите на ставите се появява празнина, която се изпълва с въздухообразно вещество. Когато частите отново се наместят в първоначалното си положение, този газ се изтласква и се появява пукането.

Къркорещи черва

Тези „компрометиращи” звуци се появяват най-вече по обяд, когато организмът се подготвя да усвои храната. От една страна, стомахът произвежда киселина, която да улесни храносмилането, от друга – мускулите по стените на червата контрактират, за да придвижат храната към дебелото черво. Когато в стомаха ни има само въздух, тези две дейности пораждат шум.

Хълцане

Това странно явление почти винаги е безопасно, но когато се случи в неподходящ момент и не успяваме да се отървем от него, се превръща в проблем. Хълцането е напълно неконтролируем рефлекс, който се появява след обилно хранене, при кашлица или силен смях. Звукът, който се получава, произхожда от два успоредни процеса в организма – нерегулярното свиване на диафрагмата, което води до прекалено голям поток от въздух в белите дробове, и затварянето на отвора на фаринкса, с което въздухът се блокира

Прозявка

Няколко са етапите на прозявката: първо вдишваме дълбоко, после отваряме уста, затваряме очи, блокираме за кратко дъха и издишваме. При това се издава повече или по-малко силен шум. И до днес все още не съществува научно обяснение за прозявката. Дълго време се смяташе, че тя служи за снабдяване на мозъка с кислород, но тази теория беше опровергана. Сега е на мода друга – че с прозявката се постига охлаждане на мозъка, което му помага да функционира по-добре.