Скок до 70 00 евро на селски къщи с две спални. Възражда ли се българското село, след като все повече българи от чужбина инвестират в селски имоти?

"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на "България сутрин" по  Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че това е процес, който ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът, който се очаква за всяка от тях, е около 50-60 000 души.

"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.

Събеседникът разказа, че всъщност много хора са отлагали този момент, но пандемията е ускорила процеса по преместване.

"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села.

А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.

"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов. Събеседникът подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.

Цената на селска къща в провинцията с две спални удари 70 000 евро. Така например във Великотърновско най-търсени са къщите с минимум две спални, за предпочитане – три, отбелязва Pariteni.bg.

София се разраства към Костинброд и Перник

Сред изискванията е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв.м. Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 000 до 70 000 евро.

Според брокерите най-голям интерес има към селски къщи на цени до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат използвани без големи ремонти.

Причината за това е, че къщи на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори. Но интерес има и към по-евтините къщи.

Освен от необходимия ремонт цените зависят и от наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости.

Народът пощуря да купува селски имоти

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро.

“Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев. Отчита също, че в момента има слабо търсене на парцели за строителство.

Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро.

Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери.

Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик.

Дефицит на качествените селски имоти заради голямото им търсене се наблюдава в почти всички региони на страната, коментират брокери.

Какво става с цените на имотите по Черноморието

“Пазарът е доста обран и има недостиг на качествени и хубави имоти. Разбира се, продължават да се предпочитат селата с удобни транспортни връзки с града, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др”, обясни Калоян Ганев цитиран от „Янтра днес“.

Статистиката сочи, че средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е била 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е само поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави имоти, които предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

320 000 евро за дом в южните квартали на столицата

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи в южните райони на София, близо до Витоша. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта, обясняват брокери. 

Близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня, сочи проучване на голяма компания за недвижими имоти, цитирана от Pariteni.bg.