Сделките с имоти в София бележат ръст от 20% през септември, а в цялата страна повишението на покупките на жилища е с 13%, съобщава "Труд".


Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първия тридневен виртуален форум и изложение за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции - “Форум Реал”.

Данните показват, че през третото тримесечие сделките с жилища в столицата, a и в много от градовете в страната, са повече спрямо 2019 г.

Йорданка Фандъкова напомни оценката на кредитните агенции, като подчерта, че София запазва стабилната си перспектива за развитие и кредитен рейтинг, равен на този на държавата - най-високият възможен.

Това дава възможност за по-добри условия при финансиране на столичните проекти.

“Работи се по няколко стратегически проекта, от които не искаме да се откажем независимо от предизвикателствата, включително и финансови, във връзка с пандемията”, заяви столичният кмет, като допълни, че те са разширението и продължението на метрото,

довършването на системата за управление на отпадъци и изграждането на десет стратегически обекта, които ще позволят извеждането на големия трафик и облекчаване на транспорта на София.

“Предстои изграждане на паркинги в кварталите, в това число на етажни, като ние предлагаме публично-частно партньорство за целта”, каза Фандъкова. Тя обяви, че вече има заявен интерес за строителство на детски градини в частни сгради в кварталите “Хладилника”, “Красна поляна”, “Манастирски ливади”, “Възраждане”.

Не само в София пазарът на имоти процъфтява, така е и в други големи градове. “Жилищният и лoгиcтичeн пaзap ca изключитeлнo пpивлeкaтeлни в мoмeнтa.

Зapaждa ce и нoвa тeндeнция - зa paзвитиe нa pитeйл пapкoвeтe кaтo нaчин, пo кoйтo бpaндoвeтe дa излязaт oт мoлoвeтe, кoитo ca зaтвopeни, зa дa мoгaт дa пpoдължaт дa фyнкциoниpaт”, каза Михаела Лашова от компания за недвижими имоти.

“За деветмесечието на 2020 г. строителната продукция в България достига 10 млрд. лв., издадените разрешителни за строеж са 7429, а започнатите за строеж нови сгради - 4919. Ръст спрямо 2019 г. бележат въведените в експлоатация сгради - 2396 (+13,3%), а с цели 39,4% повече са самите жилища в тях - 11 045.

Повишават се и обявените обществени поръчки в строителството - 1932 на обща стойност 3 млрд. лв. (+4,9%)”, каза инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България.