С митинг поклонение днес в Калофер тържествено отбелязаха 172 години от рождението на Христо Ботев. Събитието започна от Националния музей „Христо Ботев”, където вицепремиерът Марияна Николова произнесе кратко слово.
 

„Цветята, които полагаме днес за живота и делото на Христо Ботев, са символ на обич, безусловно уважение и преданост. Поклон пред героя”, каза тя.

Тържествено бяха изнесени знамената от музея до централния площад.
 
В подножието на едноименния мемориален комплекс вицепрезидентът Илияна Йотова каза: „Не е случайно, че огънят на българското Възраждане е горял най-силно в китните подбалкански градчета, запален от Паисиевите страници, в името на един народ, който се бореше за своята свобода и суверенитет, за българщината.В този край на България от калоферските и карловските родове, се роди българската нация, за да пребъде и до днес”, посочи тя.
 
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов направи кратка историческа ретроспекция. „Никога няма да забравим събитията, които се предават от поколение на поколение и които са определяли развитието на българската държавност. Има и личности, които са духовните ориентири на българската нация.

Такава личност е и великият поет, публицист и революционер Христо Ботев.Никога не трябва да забравяме и това, че той ни обединяваше, обединява и ще обединява всички българи в нашите български духовни граници и там, където има българи по целия свят”.

След официалните слова на мемориалния комплекс „Христо Ботев” бе поднесен гирлянд на славата.
 
Много признателни българи поднесоха цветя на паметника.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ