Бог да го прости детето, моите съболезнования. В медицината не се свиква с тези неща. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод случая с починало 3-годишно детенце в столицата от риновирус. 

"В публичното пространство започнаха да се спрягат някакви вируси. Беше получен рано сутринта материал от "Пирогов" и в него се доказаха риновируси. Ние не твърдим, че това причината за смъртта, проверката ще изясни", заяви той. 

"От материала, който имаме от респираторната система на детето, имаме тези данни. Говори се и за обрив. Риновирусите може да предизвикат обрив. Ние доказваме инфекции, а причината за смъртта ще каже съдебна медицина", каза Кантарджиев. 

Пиенето на студена вода е опасно за сърцето

По думите му, много рядко подобен вирус може да причини толкова тежко състояние, което да доведе до смърт. И засега не се знае дали точно той е убил детето или причината е друга. "За съжаление, все пак може да се случи."

"Всяка година в началото на есента и в края на зимата парагрипни вируси се движат в обществото. Те не причиняват тежката инфекция като грип. Националната лаборатория показа вируси от първа и трета група, които причиняват болки в гърлото и хрема", заяви той. 

"Слава Богу вчера пристигна грипната ваксина", добави експертът.

Внимание! Тези храни предизвикват рак на дебелото черво

Кантарджиев коментира и новите случаи на морбили в страната и алармира за голяма измама:

"Въпреки че две седмици нямаше в страната случаи на морбили, през третата седмица се появиха. Проблемът е в Монтана и разпространението на морбили срещу дечурлигата до 8 години", заяви той. 

 "Има заразено бебе от македонци в столицата", каза той и призова майките да пазят децата, които не са ваксинирани", призова експертът. 

"В Пазарджик имаме единичен случай на дете, комуникирало с човек, който се е върнал от Франция", заяви той

"В три от случаите на заразени деца в Монтана с морбили, пише, че са ваксинирани на 25 септември, но 40 дни по-късно се разболяват от болестта. При изследванията излиза наяве, че нямат никакви антитела срещу това заболяване. Т.е. реално не са ваксинирани, а само е написано така", алармира той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ