Доколкото имам информация не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Toва заяви бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БГНЕС по повод инцидента с изтребител на ВВС.

Той подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота - нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно.


Каракачанов не изключи пилотът да е загубил ориентация, но бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.

„Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Той обяви, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и т.н.

По- рано днес един от бившите министри на отбраната Тодор Тагарев заяви, че причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години.