"Не знам точно в какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора аз ги познавам, като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна. И когато фалира "Плама"-Плевен, тяхното предприятие за масло остана единственото в България. Разшириха си бизнеса в Турция, Украйна, Узбекистан... Познавам ги, като работливи, които спечелените пари не ги хвърляха в яхти, а за създаване на работни места. Държавното обвинение има явно данни или най-малкото съмнения за нещо и остава това да се докаже".


Това обяви военният министър Красимир Каракачанов в Шумен пред журналисти по адрес на братя Бобокови, информира "Труд".

По темата той беше провокиран от въпрос за изнесени данни в медиите за "роднински връзки" с фамилията. Каракачанов уточни, че е кум на Атанас Бобоков, но по тази линия можело и за патриарх Неофит да се каже, че има роднински връзки.

Още три хипотези за списъка от снимката на Бобоков

Преди 23 г. Каракачанов бил кум на Пламен Бобоков, а патриарх Неофит в ролята на тогавашен русенски митрополит водил църковната церемония.

Министърът напомни, че за толкова време е нормално човек да се развие, един става бизнесмен, друг лекар, журналист.

Каракачанов коментира и че е кръстник на трите деца на Бобоков и са се срещали на рождени дни и семейни мероприятия, но призова "да не търсим под вола теле, това според мен е търсене на сензация".

Обясни, че до момента прокуратурата не го е търсила по темата и няма за какво. Когато братята са създавали своите фирми, Каракачанов не е бил фактор.

Военният министър каза, че не е чел приказката на Васил Божков, но "ние сме свободна държава и всеки може да пише и рисува, каквото иска". "Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс", заяви той.

Вицпремиерът и военен министър подчерта, че неговата задача е да възстанови българската армия в оня вид, в който обществото очаква - като модерна и силна армия, която може да ни защитава.

И припомни, че при случая с коронавируса, българите не плачеха пред портите на Брюксел да ги защити. "Винаги съм казвал - Да, НАТО е хубаво нищо, но преди да чакаме да ни помогне, трябва да сме в състояние сами да се защитим. Затова трябва да изградим боеспособна армия, мотивирана, хората, служещи в нея, да са добре заплатени, с нормални условия за работа и да имат стимул да служат", подчерта министърът.

В Деня на Ботев той поднесе цветя пред Паметника на загиналите във войните в Шумен заедно с кмета на града Любомир Христов и областния управител проф.Стефан Желев. Призова да си знаем историята и да сме преди всичко българи.

В момента вицепремиерът наблюдава демонстративни стрелби и практически държавен изпит на курсанти-випускници от Факултета "Артилерия, ПВО и КИС" към НВУ "Васил Левски" полигон Марково край Шумен.