Пълно оборудване (облекла и маски) за здравните ни служители се очаква да пристигне от Турция, което ще стигне за един месец. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в оредаването “Лице в лице” по bTV. Той се надява до края на деня да дойдат.

Производители имаме и сега у нас, но количествата, които те травят, не са големи. Предприеха се редица действия за спиране на износа, каза Караниколов.

Събрахме индустрията и чухме техните проблеми. Производителите имат нужда от определени материи. Намерихме такива. С маските нещата са по-различни, трябва да има специални филтри. Доставката на активен въглен е трудна навсякъде в този момент.


От БАН веднага бяха направени предложения, оказа се, че те имат патент за производство на активен въглен от кайсиеви костилки, заяви министърът. Към момента няма промяна на цените зарази презапасяването, заяви Караниколов, което по думите му, не означава, че няма да се появят спекуланти.

По време на човешко нещастие не трябва да се правят скепулации, каза той.

Ще се борим със спекулата, категоричен е той. В момента пазарът е спокоен, посочи икономическият министър.

И бизнесът, и науката са рамо до рамо с държавата, заяви той.

Туризмът и транспортат са двата сектора, които са най-засегнати от вируса, посочи Караниколов. Ясно е че държавите ще помагат на секторите, каза той.