Кардиологът проф. Георгиев: Прекомерната употреба на този продукт може да доведе до инсулти
Трябва да се консумират плодове и зеленчуци по 800 грама на ден, да се спортува, призова той
Успяхме да се преборим с производителите на храни да пишат количеството сол, което се съдържа на 100 грама продукт.
Един възрастен човек трябва да приема не повече от 5,8 грама готварска сол. Това количество не се отнася за консервираните храни (които силно трябва да се ограничат) и за айряна, каза пред NOVA NEWS проф. д-р Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница.
По думите му в хляба също има сол, чиято прекомерна употреба може да доведе до инсулти.
"Храната трябва да се овкусява с подправки. 62% от хипертониците са чувствителни към солта - при прекомерна употреба, вдигат кръвното. За да говорим за истинска профилактика, трябва да има възпитание и различен начин на мислене - лично и държавническо.
Съвременният човек не се профилактира - яде мазни храни и стои пред компютъра, пие алкохол и пуши. Трябва да се консумират плодове и зеленчуци по 800 грама на ден, да се спортува", призова той.
Според него захарта е навсякъде. "През 90-те години навлязоха fast foods, те не са много скъпи и затова масово се приемат, но са много калорични. Дори са два пъти повече от дневните нужди на човек", разкри медикът.
И допълни, че няма доказателства, че точно 10 000 крачки на ден са полезни за здравето.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук