Пътувания до Румъния за покупка на кебапчета е една от версиите за заразяването с африканска чума по свинете (АЧС) на домашните прасета в Плевенско. Това каза пред бТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

Той акцентира на факта, че основните рискове за разпространяването на АЧС идват от хората. Другият начин освен с храненето на домашните животни с непроверена храна или ловци, които прибирайки се с дрехите и обувките си донасят вируса в къщи.

Шефът на БАБХ отчете, че за първия месец от летния сезон по Черноморието са проверени 1480 обекта. Направените предписания за установени нарушение са 90, а връчените акта са 19. „400 кг от животински произход са унищожени - риба, месо, месни продукти”, уточни той и добави за констатирани нарушения и в най-луксозни обекти. „Мога да кажа, че в последните години не е имало хранителни взривове”, припомни той. Според него най-голяма опасност крият доставките в заведенията на храни без установен произход. По думите му, подобни действия особено сега крият голяма опасност от разпространение на АЧС не само около Плевен, но и в други райони на страната, което ще нанесе големи щети на българското свиневъдство. „За това апелирам хората да внимават много с месото”, каза още той.

Както „монвитор” вчера съобщи, 6 нови огнища на Африканска чума по домашните свине е потвърдила БАБХ. Животните са били отглеждани в задни дворове на къщи в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала, в област Плевен. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне на 10 юли. Създадени са зони на ограничения - 3 км предпазна и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на инфекцията.

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Д-р Илиев информира още, че заради постъпили оплаквания, по морето са изпратени групи за проверки дали има нарушение с растителните мазнини в сирената.

Шефът на БАБХ обяви и за продължаване на пръскането срещу разпространението на комари в различни райони на страната, като това ще стане след спиране на валежите.