Младеж закла немска овчарка, докато разхождал кучето си в района над хотел „Езерец“ в Благоевград. Драмата се разиграла в сряда преди обяд, а към 11.50 ч. е сезиран Общинският приют за бездомни животни, пише struma.bg.

Техен екип отишъл на място и установил, че кучето е мъртво, с видими следи от насилие, за което е уведомена полицията. След огледа на трупа от разследващите той е транспортиран и прибран в хладилна камера за аутопсия.

Убитото животно е било чипирано. Шокиращата случка бе огласена в социалната мрежа от юристката Елена Попова.

„Много пъти хора ми се обаждат и ми съобщават за отровени кучета, нападнати кучета, нахапани хора, обяснявам им, че не съм институция и всеки трябва да подава сигнали на компетентните органи, но болшинството не го правят и предпочитат да останат анонимни. Миналата вечер ми позвъниха и разказаха за пореден инцидент.

Немската овчарка с външни белези на домашна, сресана и добре гледана, разхождаща се свободно, напада куче голдън ретривър, пуснато също без повод в присъствието на собственика му Георги Димитров Златков, който живее в Благоевград, жк „Ален мак”, бл. 20А. Младежът се опитал да разтърве животните, извадил нож и намушкал неколкократно и смъртоносно овчарката.

Доколкото имам информация, той сам се е обадил на тел. 112 да съобщи за случилото се“, разказа Елена Попова и коментира: „Основни виновници за случилото се са собствениците на двете кучета и липсата на контрол от съответните органи. През 2020 г. общината прие Програма за овладяване на популацията и План за действие към нея, и първата мярка е установяване на контрол върху популацията от домашни и безстопанствени кучета.

В случая един или двама собственици абсолютно безотговорно са разхождали кучетата си без повод и това следва да се наказва с глоби. А за всеки, който прояви жестокост към гръбначно животно, противозаконно смърт или трайно увреждане, извърши престъпление по чл. 325б, т. 2 и т. 3 от НК, наказанието трябва да е затвор.

Случилото се е крайно притеснително, но още повече ме тревожи въпросът по каква причина това младо момче ходи въоръжено с нож. Ако е имал проблеми и се чувства притеснен, защо не е сигнализирал или някой да е направил нещо, за да не се налага този млад човек да се разхожда въоръжен?!

Разбирам донякъде, че може би силно се е стреснал и предвид младата му възраст, е реагирал първосигнално, но по същата логика утре, ако някой шофьор го извади от равновесие, какво ще стане?!“, постави и друга тема за размисъл юристката с активна гражданска позиция.

Драмата с убитото куче в жк „Ален мак“ отприщи вълна от възмущение с призиви за прилагане на пълната строгост на закона.

Георги Златков не е открит за коментар. 

„Видях го да излиза сутринта, не се е връщал“, обясни съсед, който пиеше следобедното си кафе в беседката пред блока, а като разбра повода за интереса ни, заяви категорично: „Момчето не е виновно, защитавало се е със сигурност! Който пише коментарите във Фейсбук, не е наясно с реалната ситуация.

Тази овчарка  обикаляше района и беше изключително агресивна,  сутринта пред месарницата се нахвърли на едно момиче с малко кученце. Събра се голяма тълпа, а тя се спаси в магазина, но за подробности питайте вътре момичетата“, каза мъжът.

Магазинерките отново преживяваха ужаса, докато разказваха за случката. „Чух силен лай и излязох да видя какво става. Овчарското куче бе нападнало момичето, колежката от съседния магазин се опитваше всячески да й помогне и да я отърве, но голямото куче се опитваше да разкъса малкото в обятията на стопанката си. Доколкото успях да видя в уплаха си, якето на момичето бе разкъсано, отворих й вратата да влезе, за да се спаси от нападението.

Разбра се, че същата немска овчарка по-рано сутринта е разкъсала друго куче, пак домашно, пред Девето училище, но подробности не знам. За мен момчето не е виновно, то не е имало друг избор, освен да се защити, за да не бъде наядено, и е недопустимо злобни кучета да обикалят свободно“, каза жената от месарския магазин.

Виолета Костова също се притекла на помощ на девойката: „Момичето си вървеше с кученцето, когато голямото се върна и ги нападна. Започна да скача и да я ръфа за якето. Аз хвърлих камък и добре че успя да влезе в магазина да се спаси“, разказа жената.

Като разбра, че овчарското е било убито малко по-късно, жената отбеляза: „Беше много агресивно. Ако момичето беше по-надолу само в парка, щеше да я нахапе със сигурност. Тичаше като бясно. Дано не се случват повече такива неща“.

Проверката на чипа на мъртвата немска овчарка е установила, че информацията е частична и единственото, което вчера се знаеше, е, че регистрацията му е направена при ветеринарен лекар в Плевен. Разследването ще трябва да установи кой е собственикът на агресивното животно и защо то е било пуснато на свобода без повод и без намордник.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук