Има една дузина причини да сме щастливи, че живеем в Пловдив. При това извън шаблоните за „древен и вечен”,”модерен и бързо развиващ се град, богат на култура и забавления” и "индустриалното сърце на България", където лесно можем да си намерим работа в производството и също така в обещаващия IT и аутсорсинг сектор, съобщава "Марица"


За средностатистическия човек е по-важен стандартът на живот и разходите по поддържането му. Ето няколко неща, които в Пловдив са по-евтини в сравнение с други големи градове.  

Прекосяваме града с такси за 5 лева 

За разстояние от 5 километра в Пловдив ще платите на такси приблизително 5.70 лева. Въпреки многократните закани цената за превоз на пътници не е пипана отдавна и жълтите коли в града карат почти на идентични тарифи - първоначална такса 0.99 лева, 0.82/0.92 лева на километър през деня и нощта, такса престой 0.20 лева.

Сметката в Бургас ще е приблизително същата. За същия курс в София обаче ще броите 6 лева, защото там има и такса повикване от 70 стотинки. Това е една от разликите с „прованса”.

Ако ползвате градски транспорт обаче, везните категорично се накланят в полза на Пловдив. Билетът за автобуса тук от години е 1 лев, в Бургас струва 1,50 лева, а в София - 1,60 лева.

Застраховката на колата

За сравнително нов автомобил с първа регистрация 2017 година и обем на двигателя 1800 куб. застрахователните компании ще предложат на пловдивските шофьори много варианти - от 183 лева, през 195 и 202 лева. Това са първите три топоферти по цена в справката на един от големите брокери у нас. Същата кола с друга регистрационна табела обаче ​- СА, С, СВ, ще охарчи собственика си с

минимум 10 лева отгоре заради повишения риск за шофиране в столицата. Така най-добрите оферти за този автомобил, но със софийска регистрация, вече изглеждат така: 193, 206 и 214 лева. Бургазлии тук са много на сметка, защото ще платят за Гражданска отговорност с 15-20 лева по-малко от пловдивчани.

Цените на горивата

Пловдив винаги е бил в топ 5 по евтини горива в страната. В момента е на трето място в България, като преди нас са Шумен и Велико Търново, става ясно от последната справка на специализирания сайт fuelo.net. Ако бензин А95 се продава средно за 1.82 лв. за литър в страната, то в града на тепетата средната цена е 1,79 лева. Същото е положението с дизела. Пропан-бутанът е с две стотинки по-евтин от средната цена за страната. Единствено в момента неизгодно е да се зарежда с метан, тъй като средната цена е 1,33 лева тук, при 1,29 за страната.

Да напълним хладилника

Цените на хранителните стоки в Пловдив винаги са били в „златната среда” ​- нито много скъпи, нито най-евтини. От последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържища отпреди празниците обаче става ясно, че в Пловдив броим най-малко за кило захар. Цените на едро тръгват от 1.12-1.18 лева. За пример и лесно сравнение - 1.60 е килото в София, а 1,75 лева - в Бургас. Оризът също тръгва от борсите на прилични в сравнение с други градове цени, около 2 лева за килограм. Бързо сравнение с данните от държавната комисия показва, че Бургас се класира като региона с най-скъп ориз с едрова цена от 3,50 лева. Цената на яйцата в пловдивския регион също е в ниската ценова категория ​- 0,20-0,22 лева за брой.

Къпем се на воля 

През 2020 година пловдивчани плащаха една от най-ниските цени в България за кубик вода - 2,22 лв. Според разчетите на местното ВиК заложеното увеличение за догодина е с половин стотинка отгоре. Това обаче съвсем не е добра новина, защото означава, че не са предвидени инвестиции за подобряване на качеството на услугата.

В крайна сметка КЕВР ще каже последната си дума за цените на водата на 30 декември, след като в казуса се намеси и Върховна административна прокуратура и задължи комисията да се намеси в ценообразуването, тъй като голяма част от дружествата не са изпълнили инвестиционните си планове и не са повишили качеството на водата. 

На фона на евтината вода в Пловдив, цената за шуменци е просто зашеметяваща ​- кубикът там е 3,54 лева. Във Варна водата тази година струваше 3,21, в Бургас ​- 3,08, а в Стара Загора - 3,01 лева.