Ако времето продължава да е благосклонно към нас, ни дава шанс въобще да не достигнем до мъртвия обем на язовира. Това коментира кметът на Перник Станислав Владимиров, съобщава bTV.

Благодарение на високите температури, които ускориха снеготопенето, и валежите от последните дни, има много голям приток. Само за последните две денонощия близо 23 см се покачи нивото на язовир Студена, обясни кметът.

Според него при влажна пролет и още снеговалежи към края на пролетта може да се говори за по-лек режим и дори отменяне на режима на водата. 


По думите на Владимиров строежът на съоръжението, което трябва да свърже Перник и София, се движи по график и с много бързи темпове. Той предположи, че няма да се стигне до момент, в който да няма вода в язовира и да не е готово съоръжението.

Междувременно стана ясно, че  във водата в пернишкия квартал "Изток" има ешерихия коли и ентерококи и тя не е годна за пиене. Кметът обясни, че това се държи на старата канализация засмуква всичко по време на режим и се стига до такива ситуации. В момента проби от водата от квартала са дадени на РЗИ и се чака официалното становище.