Националния стачен комитет на КНСБ призова стачните структури на КНСБ, във всички фирми, дейността на които е свързана с „Кремиковци” АД – БДЖ, Пристанища, въгледобив, рудодобив, металообработване, автомобилен транспорт и други да започнат незабавно подготовка за солидарни протестни и стачни действия в подкрепа на справедливите искания на кремиковските металурзи, съобщиха от синдиката.
Исканията на протестиращите са  за изплащане на работните заплати в „Кремиковци” АД, за месеците август, септември и октомври 2008 г.; за работещо „Кремиковци” АД, осигуряващо нормална производствена дейност във фирмите, заетите в които са над 100 000 човека.
Над 2000 работници от "Кремиковци" се събраха и днес пред сградата на Министерски съвет в очакване на среща с премиера Сергей Станишев. Представители на негодуващите бяха приети в Министерски съвет.
Преди това работниците прекараха около час пред Министерството на икономиката и енергетиката, но там те не получиха покана да преговарят в министерството.
По-рано Васил Яначков от КНСБ съобщи пред работниците, че от днес започват срещи с банките кредитори на комбината за разсрочване на кредитните плащания, за да няма наказателни лихви.  Очаквайте подробности. /БЛИЦ