Коментар на Гергана Палинкова във Фейсбук за статуята "Света София" се върти из мрежата последните дни. Палинкова срявнява "Света София" с Лилит и твърди, че именно тази статуя трябва да бъде съборена. 

Ето какво пише в публикацията й:

„Понеже ми омръзна да чета цял ден глупости за тази статуя, малко да ви просветля.
Това не е никаква Света София, още по-малко Лилит
Това е статуята на Cмъpттa. Къде сте виждали Светица с такава зловеща физиономия – черни, празни очи и да ѝ се виждат гърдите и фaлocа между краката!?
Първо: черните дрехи са тpаyрно облекло;
Второ: в дясната си ръка статуята държи пoгрeбaлен венец;
Трето: в лявата си ръка статуята държи монети, с които по традиция се затварят очите на мъpтвитe и се плаща на лодкаря, който ги отвежда в царството на Хадес;
Четвърто: върху ръката на статуята е кацнала кукумявка* – птицата на cмъpттa в българската народна традиция;
Пето: върху лицето си статуята носи златна пoгрeбaлна маска – според древната тракийска традиция.
Интересно ми е да ви питам каква „енергия” излъчва този погребален символ в символичния център на България? Който гледа право срещу Министерски съвет, където се взимат най-важните решения.
То не е случайно, че всички, като влязат там, сякаш откачат.
Ако има нещо за събаряне – това е точно тази статуя!“

* Според някои интерпретации птицата е сова, която още от древен Египет символизира cмъpттa, нощта, студа и пасивността.

Коментарите под скандалния пост не се забавиха:

"София означава Премъдрост Божия! София можеше да бъде Божия град и да празнува своя ден на всеки господски празник! Ако не беше това отблъскващо нещо на пиедесетала което няма нищо общо със святото име София! Срам за всички Софиянци е този паметник! Че допуснахме да се появи и че продължаваме да търпим съществуването му", пиша абонат на мрежата. 

Красимир Вълчев сподели и различна гледна точка: " Ето и гледна точка за несатанистите:

В дясната си ръка държи венец от лавър и дъб, означаващ достолепност и дълголетие, което се свързва и с герба на София, казващ „Расте, но не старее“. В лявата ѝ ръка са поставени монети - израз на благоденствието на нацията, и върху нея е кацнала сова – символ на знанието и мъдростта.

Архитект на паметника е Станислав Константинов, а автор е скулпторът Георги Чапкънов."

"Най Гадната статуя в Цяла България" и "Грозна и зловеща. Носи нещастие на българския народ. Бягат младите от Родината. Да се събори." са най-харесвания коментар под публикацията.