След опустошителните земетресения, и метеорологичната ситуация в Турция започна да се усложнява, информират метеоролозите от "Метео Балканс".

След преминаването на Средиземноморския циклон се очакват още по-ниски минимални температури. В Централна Турция дори те ще се понижат до стойности от минус 16/18°С, а най-студено ще е в източната част на страната – до минус 20°С. 

През следващите 72 часа температурите над провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана ще са под минус 12°С.

На спасителните екипи ще им е много трудно, защото ще трябва да се състезават и с времето и природата. Минусовите температури могат да причинят хипотермия на хората, които  се борят за живота си в разрушените сгради. 

БЛИЦ припомня, че към вторник по обед броят на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия вече е над 5000 души. Спасителни екипи от цял свят пътуват към южната ни съседка, за да окажат помощ при търсенето на оцелели под руините. 

Цели квартали са сринати до основи, трагедията е неописуема. Целият свят буквално е насочил погледите си към Турция и е притаил дъха си.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук