Емблематичният пловдивски худжник Георги Кононец е починал днес в болница, съобщиха негови близки. 84-годишният мъж е бил приет преди две седмици в тежко състояние , след като е бил заразен с коронавирус, съобщава "Трафик".

Състоянието му последните дни се е подобрило и след няколко дни му предстояло изписване. Днес обаче Кононец внезапно е издъхнал. 

Георги Кононец се нарежда сред най- добрите художници - наивисти в България. Той е роден на 2 май 1936 година в град Перник в семейство на белогвардеец, емигрирал в България. 

Той е самоук художник, притежава самороден талант. Живееше  и твореше в Пловдив. Негови творби са собственост на много от големите колекционери в страната и чужбина. 

„Кононец е толкова скромен, че никой и не разбра за годишнината му, казва за него колекционерът Димитър Инджов, който преди няколко години откри юбилейната му изложба в Градската художествена галерия. 

Затова трябваше директорът на галерията да промени графика на изложбите за година и половина напред, за да се отвори прозорец от една седмица.

А Кононец е все по-търсен художник. На последните търгове в София Кононец бе сред тримата най-продавани автори. Да купуват картините му идват колекционери чак от Франция, Холандия и САЩ.”

За разлика от много други съвременни художници, Кононец не проявява никаква амбиция да докаже колко е велик. Той дори не се вълнува кой купува картините му, за него по-важно е посланията му да стигат до хората, заяви Инджов.