Има истории, които умеят да съживяват магията и да вдъхват нов живот на приказките, разказвани около огъня.
На пазара се появява новото издание на „Откраднато, обречено, опазено” от талантливата българска писателка и журналистка Искра Урумова, обединяващо трите сезона на една запленяваща самодивска история с непубликувани до момента откъси.


В недрата на българския фолклор се спотайват митове и легенди за враждата между две общества – самодиви и овчари воюват там, където мистични сили властват над хора и природа.

Равновесието в природата е заложено на карта, когато навръх Еньовден красивата самодива Неда се събужда, впримчена в капана на стара магия – тя е пленена от млад овчар на име Марко. Но  вместо да отреже косата ѝ и да я обрече на лудост, той я пощадява, защото помни как като дете е бил спасен от нея в момент на смъртна опасност.
 



Пътищата им се оказват завинаги преплетени и двамата се впускат в опасна игра, в която на карта са заложени не само тяхното щастие, но и  краят на съдбовната  битка между техните общества и равновесието в природата.

Войната ще продължи три поредни самодивски сезона. И може би само силата на една прокълната любов ще донесе мир.
В над 550 страници Искра Урумова създава свят, изпълнен с тайнства, приключения, лукавство и смайващата красота на българската природа.
Преплитайки фолклорни елементи,  реални исторически събития, впечатляващи познания на видовете билки и свещените места у нас, както и изящен повествователен стил, „Откраднато, обречено, опазено”  е една съвсем истинска „история за българските чудеса“ –  смайваща комбинация от романтична приказка, пътеводител из мистичните кътчета на България и почит към родните традиции.

Искра Урумова работи като журналист над 17 години – репортер и редактор във вестници, радио, интернет агенции и телевизии. Позната е на широката аудитория като телевизионен кореспондент.
 
„Чудесата не противоречат на законите на природата. Те противоречат само на нашите представи за тези закони.“
 Августин Блажени