„Карирания Нинджа“ (изд. „Персей“, превод Росица Цветанова) е най-успешният датски роман за деца през последните години, който омагьоса и възрастните с невероятно свежото си чувство за хумор и смислените си послания относно несправедливостите в днешния свят.

Филмът по книгата печели най-големите награди за кино и е най-гледаният анимационен филм на всички времена в Дания. Карираният герой става суперпопулярен и е издигнат в култ. Деца и възрастни са луди по него. Желанието им за продължение вече е удовлетворено: появи се „Карирания Нинджа 2“, който ще зарадва и българските читатели.

Това е историята на едно най-обикновено датско момче, Аске, което получава за рождения си ден доста необикновена кукла нинджа, донесена от Тайланд. Необикновена, защото е жива, но това е известно единствено на Аске. Карирания Нинджа има способността да реши всичките проблеми на срамежливото момче, ала едновременно с това и да го постави в най-излагащи ситуации – пред съучениците или пред момичето, в което е влюбен.
 



С непогрешимия си хумор авторът ще те накара да се превиваш от смях, докато Аске прозира силата на истинското приятелство. А именно то е подложено на изпитание, когато цапнатият в устата Кариран Нинджа го въвлича в опасна мисия, която ще промени схващането му какво може и какво не може едно потенциално готино 13-годишно хлапе.
 
Андерс „Патока“ Метесен (р. 1975) е колоритна фигура на датската културна сцена: най-известен като стендъп комик, той има изяви и като актьор, певец/рапър, сценарист и режисьор. Прочут е с телевизионните си изяви и филмите си за деца. Такъв има и по настоящата книга, която е неговият литературен дебют.
 
Пакетът имаше размерите на едра катерица… или друго животно със същата големина… или особено дребно дете. С чичо Стюарт никога не се знаеше.
– Нещо живо ли е? – попита Аске.
Чичо Стюарт отговори, с уста, все още пълна с дребни сладки:
– Като нищо, да му се не види. Този пакет така гъргори и шумулка, че замалко да призова на помощ силите от отвъдното. – Стюарт разшава заплашително пръсти, за да демонстрира колко мистериозна бе явно цялата тази работа.
Аске разкъса хартията. Беше нещо като кукла? Карирана! Имаше качулка и две големи лъскави копчета за очи. Аске никога не беше виждал подобно нещо.