Днес се навършват 38 години от откриването на мемориалния комплекс "Създатели на българската държава". Монументът, разположен на платото над Шумен, е открит на 28 ноември 1981 г., пише dnes.bg.

Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. Паметник „Създатели на българската държава" се намира на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк Шуменско плато.
Паметник
Деян Герговски

Паметникът "Създатели на българската държава" е дълъг 140 м и висок 70 м. За изграждането му е изкопана 2300 куб.м земна маса, използвано е 2400 тона арматурно желязо и е използван 50 000 куб. м бетон.


 "Създатели на българската държава" е най-големият паметник на Балканския полуостров с мозайка на открито и единственият в България, който представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка и скулптура. 
Паметник
dariknews.bg

Идеята за изграждането на паметника се появява през 1977 г. по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава (681 г.). Строежът започва през август 1979 г., а паметникът е открит тържествено на 28 ноември 1981 г. Автори на монумента са скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Стоян Велев и инженер-конструкторът П. Хаджов.

Паметник
Деян Герговски

 

Раждането на едно дете е променило облика на Паметник „Създатели на българската държава" в Шумен.

 

Едно щастлива вест, която получил майстор на мозайка
Деян Герговски

 

Свикнали да възприемаме паметника над Шумен като внушителен монумент на българската история, рядко се заглеждаме в детайлите на композицията. Ако обърнем внимание на една от мозайките от западната му страна, ще забележим, че в иначе черната брадата на свети Кирил блести синьо камъче.

И то не е грешка при изпълнението, нито добре извършен ремонт. Преди 38 години на скелето на първо тяло на паметника е Иво Генчовски. Там той работи по мозайката на светите братя Кирил и Методий.
Едно щастлива вест, която получил майстор на мозайка
Деян Герговски

По време на монтирането на последната композиция, от София се обаждат, за да кажат, че му се е родил син. Майсторът очаквал този момент и затова бил готов и в джоба си имало две камъчета - едно розово и едно синьо.


Така Иво Генчовски оставя паметта за своя син като синьо камъче в брадата на Св. Кирил. А по-късно при кръщаването на детето е записано с името Кирил.
Организират състезание по изкачване на стълбите към паметник
cнимка: Дарик-Шумен, архив

Паметникът „Създатели на българската държава“ получи номинация в Годишните награди в туризма за 2019 г. на страницата на Министерството на туризма в категорията Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията https://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/