Полският филм “Пустинници в планините” на режисьора Мирослав Дембински грабна Голямата награда на Осмия международен фестивал на планинарското кино Банско 2008. В състезанието тази година бяха 64 ленти от 21 държави. Световни знаменитости в областта на планинарските спортове, приключенията и пътешествията бяха гости на форума - сред тях Кшищоф Виелицки, който е петият човек в света (след Райнхолд Меснер, Йежи Кукучка, Ерар Лоретан и Карлос Карсолио), изкачил всички осемхилядници, и норвежецът Бьорге Аусланд, най-големият полярен пътешественик и изследовател, смятан за наследник на Амундсен. Във фестивалната програма се вписа и откриването на зимния сезон, за което в Банско пристигнаха легендите в алпийските дисциплини Густаво Тьони, Марк Жирардели, Хартмут "Харти" Вайратер, Андреас Венцел.
В заглавието на "Пустинници в планините" на полски език има игра на думи – “пустелник” означава пустинник. Но във филма става дума за Пьотр Пустелник и неговите синове Адам и Павел. Техният живот е завинаги свързан с планините. Бащата е един от най-знаменитите хималаисти и има 13 осемхилядника в актива си. Синовете са спортни катерачи. Те са от друго поколение. За тях катеренето е нещо друго. Обличат се различно. Слушат различна музика. Държат се различно. Използват различни думи. Намират се на двата противоположни полюса на планинарската активност. Наблюдавайки героите в планината, виждаме разликите в техния подход към катеренето. Но когато отхвърлим тези повърхностни разлики, установяваме, че силата, която ги движи към планината, е една и съща. Същината на тяхната мотивация е една и съща.
Журите с председател Мариана Евстатиева - Биолчева присъди тази година две специални награди.  Сръбският “Пътешествие с червен хладилник” на Луциян и Наташа Мунтян е историята на 17-годишното момче Хари Раи от малко селце в Непалските Хималаи и за неговото необикновено пътешествие. Хари е ученик и за да си осигури средства да учи, трябва да работи. Зад гърба си има тригодишен стаж като носач на багажа на туристи и трекери. Този път е поел задължението да пренесе на голямо разстояние един хладилник. Хари наблюдава различни пейзажи, открива други хора и други начини да се живее. И размишлява върху най-важните аспекти на човешкия живот – семейството, природата и религията. Хари е едно от малкото между 60 000-те работещи като носачи непалски деца, което има възможност да ходи на училище. 
Втората специална награда е за “Просветление” на австрийците Армин Бухройтнер, Кристоф Хьорнер и Щефан Рибич. Възможно ли е съчетаването на заниманията с екстремен спорт (в случая с катерене) и изграждането на професионална кариера? Едното от мненията е категорично “не”. Но има и друго, представено чрез един ден от живота на главния герой във филма.
Домакините от община Банско, които по традиция присъждат награда за филм с големи културни достойнства, избраха "Без слънце" на швейцарския режисьор Джани Падлина. Разказът е за едно мъничко селце в планините на Северна Италия, чиито кмет – извън кметуването – не се е отказал от професията машинист на влака, който свързва селцето с широкия свят. И който би искал да вижда своите съселяни усмихнати и весели през дългите зимни месеци, когато слънцето дори не надниква в долината. Така се ражда гениално хрумване, което ще привлече във малкото селце Виганела най-големите печатни издания и телевизии от свят – CNN, BBC, RAI, TSI, от Испания, Дания, Япония дори и “Al Jazeera”.
За една от най-оспорваните награди - за цялостна реализация в екстремни условия, се пребори " Портрет на един сериен скачач" от Германия с режисьор Матиас Тьонисен. Норвежецът Андре Бах е един от пионерите на B.A.S.E. jumping-а – скоковете с парашут от нелетящи обекти (сгради, гигантски антени, мостове, скали). При това дебютира в почти юношеска възраст, за да се превърне днес в един от най-ярките представители на екстремните спортове в света. Бах разказва за своето увлечение – като професия и като мисия, за дълбоките, разтърсващи преживявания и за промяната в отношението към B.A.S.E. jumping-а, след като вече е баща и глава на семейство...
Свой приз връчи и Сдружението на туристическият бизнес в Банско. Организацията отличи творбата на Дженифър Пийдъм от Австралия "Чудо на Еверест". Това е разказ за една от най-невероятните истории, случили се по склоновете на Еверест - фантастичното оцеляване на австралиеца Линкълн Хол през 2006 г. Той беше сметнат за мъртъв и прекара половин денонощие на близо 8600 м сам, без кислород и без бивачни съоръжения. Когато на следващия ден до него стигнаха хора, установиха, че е жив. Тогава започна епична и безпрецедентна спасителна акция, която върна Линкълн Хол при семейството му почти невредим.
Лилия Тодорова, БЛИЦ