Попълнете търсена ключова дума или фраза

Валентин Старчев – между лаврите и страданието

https://blitz.bg/obshtestvo/kultura/valentin-starchev-mezhdu-lavrite-i-stradanieto_news774504.html Blitz.bg

Събитието бе посетено от близо 100 творци от всички сфери на изкуството

София, България 10 Окт. 2020, 12:31 307 прочита 0 коментара
В столичната Музей-галерия „Анел” бе открита изложбата на проф. Валентин Старчев „Скулптура – избрани произведения”, посветена на неговата 85-годишнина. Събитието бе посетено от близо 100 творци от всички сфери на изкуството.

В словото си поетът Ангел Симеонов – създател на Музей-галерия „Анел”, отбеляза: „Това събитие е значимо за цялата ни духовна култура. Осемдесет и пет години е един дълъг, ползотворен творчески и житейски път. Животът му е мост между няколко епохи: от откриването на Първото държавно рисувално училище през далечната 1896 г., през епохата на зрелия социализъм, до наши дни, пише "Труд".

Това е мост, който свързва класиците Антон Митов, Иван Мърквичка, Иван Фунев, Иван Лазаров, Марко Марков, Андрей Николов с днешното време. Върховете в биографията на проф. Старчев – в монументалната и кавалетна пластика – са неизброими. В момента в неговото ателие стои паметник на светите братя Кирил и Методий, който скоро ще бъде експониран в Цариброд”.

Проф. Аксиния Джурова – куратор на изложбата, говори за дългия и трънлив път на „Старчето”, както ласкаво го нарече тя, щрихирайки моменти от кариерата му на спортист и творец:

„Всяко време се изразява и себеизразява чрез изкуството. То е паметта на времето. Какво е останало от миналото на света – пирамиди, храмове, скални рисунки, архитектурни обекти... Валентин Старчев е белязал времето със свои творби от 60-те години на миналия век до днес. Творческият път обхваща един огромен диапазон от големия успех до краха – да види разрушаването на това, което е създал. Валентин ще остане в паметта на всички нас и с начина, по който понася битката за живот.

Изявен спортист в младостта си, той изгради борбен характер, но винаги остана с висок морал, а в семейството му бе създадена атмосфера на етика, на почтеност, липса на злоба и завист. Тези скулптури стоят като кристали в залата на „Анел” и кореспондират перфектно с картините на Любен Диманов. Творбите на проф. Старчев се намират в десетки музеи в САЩ, Япония, Ватикана, Холандия, Франция и др.”.

Проф. Валентин Старчев се обърна към своите гости с думите: „От тези 85 години, 60 години аз съм ги отдал на моята любов изкуството, скулптурата. 60 години съм в ателието си, 60 години се занимавах със скулптура, рисуване, събиране на материали, събиране на картини на колеги.

Въобще един живот, който ми минава през погледа и през съзнанието, който изведнъж сега, когато си го представя, се оказа много сложен: един път с много пътеки, които се пресичат в пространството и които са от различен характер, но са част от моя живот. Винаги съм бил амбициозен – и като спортист, и като студент в Академията.

Като част от националния отбор по лека атлетика (1953-1959) аз обиколих много европейски столици и успях да видя експозиции в най-престижните музеи.

Това беше моята истинска награда. Имах велики моменти и тъжни дни, когато мои творби бяха разрушавани... Въпреки всичко аз работех непрекъснато в моето ателие – мои работи попаднаха в колекциите на големи български и световни колекционери. Затова и до днес продължавам със същата страст.

Между лаврите и страданията, до мен винаги е имало приятели, които са обичали музиката, литературата, живописта, пластичните изкуства, което ми е давало сили да не се предавам.

Тук, в галерия „Анел”, има творби на автори, на мои колеги от най-високия пласт на българското изкуство. От всички страни те ме атакуват със силата си и аз сякаш се чувствам на боксовия ринг и трябва да отвръщам със силата на моите творби. „Анел” – това е раят на изкуството”.

Вежди Рашидов – председател на Комисията по култура в Парламента, разказа спомени от своята младост, когато през 80-те години проф. Валентин Старчев му е подал ръка за първо негово участие на биенале в Равена, Италия, където Вежди Рашидов получава Златен медал:

„Ние, младите тогава, се учехме от нашите професори – живеехме щастливо, че сме до едни от най-талантливите хора на България. Обичахме ги! Благодаря ти за всичко, Вальо! Дай Боже, да твориш още дълги години, да правиш изложби и след 10, 20, 30 години. Ти си единственият човек, с когото никога не съм се скарал!”

Сред гостите на откриването на експозицията бяха още: акад. Антон Дончев и съпругата му Райна Василева, проф. Валери Стефанов, журналистът-депутат Тома Томов, шампионът по борба Александър Томов, политикът Александър Томов, политикът Христо Монов, десетки писатели, художници, изкуствоведи и колекционери.

По време на вечерта звучаха популярни теми от филмова музика и авторски композии на пианиста Росалин Наков, на когото партнираше цигуларката Юлия Попова.

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам