За първи път на български излиза втората книга на британката П. Д. Джеймс – „Загадката на клиника „Стийн“, където инспектор Адам Далглиш отново се впуска в напрегнато търсене на истината. И какъв по-добър начин за прогонване на скуката от класическа английска кримка?

На пръв поглед психиатричната клиника „Стийн“ е една от най-уважаваните институции в Лондон. Но бляскавата фасада скоро започва да се разпада, когато директорката на администрацията е открита в стаята на архивите с длето, забито в сърцето. Кой е имал достъп до архивите този ден? На практика всички.

Главен инспектор Адам Далглиш от Скотланд Ярд се отзовава на секундата. И също толкова бързо се оказва въвлечен във вихър от измами, цяла плетеница от тайни, желания и лъжи. Както пациентите, така и техните лекари крият редица загадки. Но готов ли е някой от тях да убие, за да ги запази в тайна?
 



Времето изтича. В сенчестите коридори дебне хитроумен убиец, който няма да се поколебае да действа отново.
Първият роман на П. Д. Джеймс – „Убийството на прислужницата“ (ИК „Сиела“), променя пейзажа на британската криминална литература и веднага нарежда Джеймс до други класици в жанра като Агата Кристи. Кариерата ѝ на автор на детективски загадки ѝ носи Ордена на Британската империя за постижения в литературата и най-високата награда на Асоциацията на писателите криминалисти – Диамантен кинжал.

„Загадката на клиника „Стийн“ поднася на читателите съвършената мистерия, в която мотиви и възможност рисуват цяла плетеница, но истината е само една. В духа на Луиз Пени, Агата Кристи и Лий Чайлд, П. Д. Джеймс продължава да предизвиква читателите си да достигнат до развръзката на загадката заедно с неповторимия инспектор Далглиш.