Най-обсъжданата тема в Созопол днес несъмнено е опитът за измама след пратени голи снимки във Фейсбук. Крайно необичайният случай с изнудване през фалшив профил във Фейсбук, обаче може да се окаже много по-заплетен, отколкото някой е предполагал, пише "Флагман".

Според писмо от анонимен подател жертвата и „изнудвачът” са най-добри приятели от деца и всичко е било „на майтап”, който обаче е ескалирал до непредвидими последствия.

Мъжът, който пожела да остане анонимен. Той обясни, че Георги, който се представял за красиво момиче във Фейсбук и се сприятелил с 38-годишния созополчанин, за да му поиска снимки на члена, бил най-добър приятел с жертвата си. Двамата се познавали от поне 25 години, били на практика израснали заедно и всеки ден си пиели кафето.

„Информацията до момента е невярна. Това не е опит за изнудване, а просто майтап. Аз не мога да повярвам, че се е стигнало до намесата на полицията. Това, което ми известно, е, че Георги, представяйки се за момиче в мрежата, е поискал от приятеля си след изпратените нецензурни снимки да остави торба с 3000 лв посред нощ в Созопол.

Идеята е била оставяйки парите, Георги да се появи от ъгъла, двамата да се срещнат и най-после шегата да бъде разкрита, но ситуацията е ескалирала жестоко при намесата на полицията”, обясни човекът.

Тази версия отчасти се потвърждава и с това, което Георги е казал пред полицаите в нощта на ареста. В неговите показания обаче пише, че щял „... да вземе парите и после да му ги върне”, което значително усложнява ситуацията.

Става ясно още, че запознанството на жертвата с фалшивия профил се осъществило преди около 2 седмици. Не е известно как Георги е успял да прикрие толкова дълго време от приятеля си, че му готви подобна сериозна шега, но фактът е, че изглежда жертвата сериозно се е уплашил и въпреки срама, се е обадил на полицията. Останалото е история.

За жалост обаче това не е нейният край. Излязлата извън контрол ситуация може да изиграе лоша шега на Георги, който е направил пълни самопризнания за извършеното. Въпреки че всичко е било „на майтап”, случаят е регистриран като „опит за измама” и макар приятелят му да не счита за необходимо да се стига до съдебен процес, такъв вероятно ще има.

За случая е уведомена Районната прокуратура в Бургас, а това означава, че извършителя-майтапчия съвсем скоро може да се сдобие и с обвинение.

Разследването по случая ще продължи. Майтапчията може да бъде обвинен за „незавършен опит за измама поради непредвидими от извършителя обстоятелства”, но това ще стане на по-късен етап – чак след като приключат всички процедури – разпити, анализ на иззетите компютър, лаптоп и телефон и когато цялостната картина покрай деянието се изясни, разкриха от РП-Бургас.

При всички случаи обаче това е едно от най-куриозните „престъпления”, с които полицаите от РУ-Созопол някога са се сблъсквали.