Днес ще ви запознаем с един уникален български лечител. Казва се Румен Димитров и има 30-годишен стаж като чакръкчия. Работи в София. Практикува като цяло и мануална терапия, която е по-съвременният вариант на чакръкчийството. Преди време гостува в едно телевизионно предаване, където нагледно показа как се лекува дископатия.

- Г-н Димитров, има ли разлика между мануалната терапия и чакръкчийството?

- По-старата генерация хора веднага се сещат за какво става дума, като кажем чакръкчийство. Мануалната терапия е по-нов метод, всъщност това е точковият масаж, който е разпространен в цял свят. Бих казал, че се допълват двете методики, дори се преливат една в друга. Аз се стремя да обяснявам простичко на моите пациенти за какво става дума и им става ясно. Но първо се работи чакръкчийство, ако се налага наместване и прочее. След това се премахва ошипяването, ако има такова, в става или прешлен. Тук искам да се отклоня малко, за да подчертая един важен момент. Аз винаги казвам на хора, които идват с такива проблеми, следното: не носете пояси, не увисвайте на висилка само защото някой ви е казал, че това ще ви оправи прешлените, дископатията, болката. Не си слагайте компреси със сол и пипер, защото с всяка от тези “народни” уж процедури можете да разместите още повече прешлените. Травмите се получават най-вече между лопатките на гръбнака, оттам намалява дишането на човек. По тази причина намалява и кислородът в белите дробове и се получава пресечено дишане. 

Цялото интервю с лечителя и какво се случва в човек ако има дископатия и ошипяване, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.