Революционен байрак развя шефът на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов навръх именния си ден. На пресконференция днес той заплаши с национална докторска стачка. Основно условие да не се състоят протестите, е да се подпише нов рамков договор със здравната каса.
Поканили сме представители на НЗОК в сряда, за да преговаряме и това е последен шанс, обясни Кехайов. Той уточни, че на 13 декември изтича мандатът на сегашния Управителен съвет на здравната каса.
От 2006 г. цените на клиничните пътеки не са актуализирани и здравната система е в криза, каза още лидерът на браншовата организация.
Пред АСН той уточни, че преди старта на протестните действия родни лекари щели да се жалват в Европейския парламент за трудните условия и недостига на финансов ресурс, при които работят.
Все още не сме взели точно решение кога ще се затварят кабинети и за колко време, каза Кехайов. Сред исканията на съюза са да се освободят 400-те млн. лева резерв на касата за догодина и да се включат към бюджета, което ще позволи увеличаването на заплащането на медицинските дейности. /БЛИЦ