Според най-благоприятните прогнози краят на пандемията ще се случи през лятото на 2020 г. Това каза за Нова тв лекарят на годината доц. Александър Оскар. 

"Случаите зачестяват не само тук, но и в целия свят. Напоследък виждам какво става в САЩ - там ситуацията е бедствена, а всички знаем ресурса, с който разполага здравната им система. Смъртността им е сред най-високите в света. Това каза за Нова тв лекарят на годината доц. Александър Оскар", уточни медикът.

"Виждате Франция, Испания, Италия... В момента сме в състояние на война, макар врагът да не е материален. За жалост по време на война загиват много невинни хора", каза още той. 

"Призивът ми е към обществото, понеже ситуацията в която се намираме е и заради това, че много хора през тези месеци не желаеха да приемат общовалидните мерки, които е доказано, че намаляват скоростта на разпространение. Не е достатъчно тази част, която спазва 100%, да компенсира тази, която не спазва. Един, който не носим маска, заразява другите в помещението, дори и те да носят такава", добави доц. Оскар.

"Невъзможно е да се управлява епидемия, ако обществото не е зряло и отговорно. Ние сме свикнали винаги да обвиняваме някого за нещо", заяви той.

По думите му един локдаун няма да реши проблема.

"Считам, че стриктните мерки са много по-важни. Един локдаун води до тотално блокиране на държавата за определен период от време - 2-3 седмици. Пандемията няма да свърши след седмици, нито след месеци. Според най-благоприятните прогнози това ще се случи лятото на 2020 г. с навлизане на новите ваксини", каза доц. Оскар.