Съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорска частна болница е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата с автобус на автомагистрала ,,Тракия" в неделя.

Реално не съм пряк очевидец на катастрофата, каза в "Денят започва" той - Пътувайки към Стара Загора на връщане от двудневна почивка на Черноморието видях автобуса, който беше в канавката.

Бяха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента - хора, които помагат на пострадалите, казва лекарят.

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и от къде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

"До момента, в който пожарникарите пристигнаха бяхме успели да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно да отсяваме най-леките случаи, спрямо най-тежките и критичните пациенти", разказва д-р Елкин.

Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница.

"За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща - деца, обляни в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса.

Голяма част от тях бяха с леки травми и наранявания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до ужас у хората, които преминаваха и много от тях се спираха и се включваха", казва лекарят.

Заяви, че е благодарен на всички, които са помогнали, а те не са били малко.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук