Двама пациенти с коронавирус са настанени в МБАЛ-Шумен. 

Състоянието на руския гражданин, от групата работници, пристигнали в България за изграждането на трасето на газопровода "Балкански поток" край Нови пазар, е стабилно, с персистиращи данни за двустранна пневмония, съобщиха от болницата.

Оттам отбелязват, че на 5 и 6 юни са взети проби за COVID-19 на седем пациенти, хоспитализирани в МБАЛ-Шумен със заболявания на дихателната система. 

В Доспат става страшно, COVID-19 превзема града с ново голямо огнище


От тях две са положителни - контролна проба на приетия на 24 май руски гражданин на 59 г. и на новоприет 46-годишен мъж с двустранна пневмония.

Новоприетият болен е в силно увредено общо състояние, с данни за тежък двустранен възпалителен процес на белите дробове и дихателна недостатъчност, но към момента не се налага да бъде поставен на изкуствена белодробна вентилация.

Двамата пациенти са настанени в инфекциозното отделение на болницата, разположено в т.нар. терапевтичен блок - сграда, в която не се помещават основните отделения на лечебното заведение.

Болните се лекуват и наблюдават в самостоятелни стаи, със собствени санитарни възли, в напълно изолиран сектор. Ръководството й изказва благодарност на персонала за всеотдайната работа при обслужване на пациентите.

Огнището на коронавирус в Сърница също добива сериозни мащаби. 31 са вече положителните проби за вируса в града.