Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията за 6 октомври.  Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията за 06 октомври 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Прлогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идна. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Що се отнася до текущото състояние – иде есенно – зимната вълна. Очаква се заболеваемостта полека да върви нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 84. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 134.13 на 100 000. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на системата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 188 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя да запали дифузното разпространение. Някой знаеше, че през лятото няма да има вълна, а вълница, нали така. И как Ганьо се отблагодарява за това, че лятната вълница бе добре предсказана и контролирана. Както си знае – Ганьо псува. Той друго не може.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.01. Над 1.00 е. Обхватът на заразата се разширява. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Безмилостно ви демонстрирам как се подготвяше есенно-зимната вълна и коей е виновен. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И Ганьо отново почва да псува.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.25

София-град - 0.34

Пловдив - 0.22

Бургас - 0.20

Варна - 0.15

По южните граници

Благоевград - 0.16

Кърджали – 0.05

Смолян - 0.20

Хасково - 0.24

Ямбол – 0.22

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс почнаха леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение започва полека да се разширява. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 4 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното започва полека да се засилва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 188 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така.

За сведение - индексите в още няколко области

Перник - 0.32

Плевен - 0.21

Разград - 0.06

Русе - 0.23

Силистра - 0.24

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Виждате, че в Перник клъстерното разпространение се усилва полека, докато в Разград и Кърджали е доста слабо.

Есенно – зимните проблеми се очаква да започнат в западна България и след това да се разпространят към Регион 5 – Сливен, Стара Загора, Хасково и Бургас. Последни проблемите ще усетат в Делиормана и Кърджали. Това ви е картинката за края на октомври иначалото на ноември.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 47

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 10% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 625

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 13%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това. След което хомеостазисът ще се дестабилизира и системата ще отиде на нов хомеостазис с повишаване на заболеваемостта.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни. Септември свърши. Средата на октомври идва, когато текущият хомеостазис се очаква да бъде скапан. Не да се скапе – да бъде скапан. Новият хомеостазис ще бъде с увеличаване на заболеваемостта и ще се установи, когато заболеваемостта премине 150 на 100 000. Знаете как се спира това, нали така. С прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Очаквана реакция на Ганьо – Ганьо псува.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите все по-често да започне да е двуцифрено число на ден.

5. Заключение от проверката - и днес, 188 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – и през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Тя издайнически показва как проблемите ще тръгнат от областите около София в посока Бургас. Кърджали си е добре направо.

Както виждате, при пандемията сценариите се сменят бавно. Това дава възможност за добра краткосрочна и дългосрочна предсказуемост. На 19 септември направих 30 месеца занимания с тези прогнози, 31-вият месец отива да се закръгля.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.