През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС. 

Гешев коментира и публикации, че е подкрепен от чистачката и шофьора в институцията, която работи: 

„Гордея се, не се срамувам, защото за мен служебните служители са част от всеки един екип. Не правя разлика между магистрат и служител."

В отговор на въпрос дали хората в протестите по собствена преценка да считат, че има нещо нередно в избора му или имат възражения по повод номинацията на неговата кандидатура, Гешев отговори:

"Откровено казано - не всичко е резултат от политически натиск. Моят личен анализ се дължи на много фактори - на засегнати икономически и политически интереси. Дължи са на идеологически причини."

По думите му хората на протестите могат да вярват, че прокуратурата е империя на злото.

„Хората имат право на мнение и да протестират, просто трябва да спазват закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна.


Извинявам се на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и да си приберат децата, защото съм сигурен, че друг няма да се извини“, завърши Иван Гешев. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов зададе три въпроса на кандидата за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването във Висшия съдебен съвет, пише Труд бг.

Първият въпрос на Панов беше каква е ролята и какво е процесуалното качество на служители на БНБ във връзка с думите на Гешев, че организираната престъпна група за източване на КТБ е действала с логистика от централната банка.

Редно ли е да се задава такъв въпрос от председателя на Върховния касационен съд, който неизбежно ще разглежда делото като трета инстанция, попита реторично главният прокурор Сотир Цацаров.

Има повдигнати обвинения на бивш подуправител на БНБ, на тогава настоящ подуправител и на ръководител от надзора на кредитните институции, отговори Гешев, напомняйки, че това са публично известни факти и се съдържат в съобщения на прокуратурата и изразявайки изненада, че шефът на ВКС не е запознат с тях.

Вчера един сайт публикува фалшификати, „Биволъ“ пусна една статия, която не е вярна – това са ми критериите, отговори Гешев на въпрос на Панов как определя кои медии са обективни.

Третият въпрос на шефа на ВКС беше как Иван Гешев ще се отблагодари на Сотир Цацаров за подкрепата.

Този въпрос не го разбирам, аз не съм номинация на главния прокурор, а на цялата прокурорска колегия.

Ако трябва да благодаря на някого, благодаря на цялата колегия. Иначе, да, благодарен съм на главния прокурор за това, че ми гласува доверие да съм част от неговия екип, отговори кандидатът.