Медийният експерт Георги Лозанов коментира в предаването "Пресечна точка" по NOVA идеята правителството да дава еднократно по 75 лева на всеки пенсионер, решил да се ваксинира.

"Не мога да преценя дали ще сработи. Струва ми се несигурно. Едва ли е достатъчен стимул, ако има тежко предубеждение у човека. Това е социален експеримент", каза той.

И добави: "Но все пак на българските пенсионери всеки повод да им се дадат средства е добър. Това е силно ощетена общност".

"Мислехме, че върху родителите ни падна тежест, понеже парите, които са събирали за пенсии, изчезнаха заради кредитите, инфлациите и т.н. В началото на прехода ние бяхме младите. Сега сме пред пенсия и едва ли положението е по-добро. Едва ли ще имаме спокойни и достойни старини", каза още Лозанов.

"Нашето поколоение е изправено пред социална милостиня, която да получим от младите. И все пак едни 75 лв пак са нещо. Тези стимули по света някак работят. Дори лотарии въведоха някои страни", добави той.

Лозанов обаче призна, че вижда нещо несправедливо в цялата работа. "Ние, които сме се ваксинирали от обществен дълг, не получаваме нищо, а за другите има финансова облага. Не че е кой знае какво, но картината се деформира".

"Правителството е изправено пред тежката задача да повиши ваксинирането. Предлагането на този стимул е жест на европейска цивилизация", уточни той.