Столична община ще изгради специално съоръжение в една от най-високите точки на града, а именно район Красна поляна. Противопожарната кула ще е висока 24 метра и на нея ще се монтират специализирани камери за локализирането на точките на които има горене.


Целта е да се предотврати негреламентирането горене на отпадъци, гуми и кабели. Както е известно това е един от най-рисковите райони и горенето на гуми, кабели и отпадъци е най-сериозния проблем в район Красно село и по точно във Факултета.

На кулата, във вододайна зона, ще бъде разположен и пост за следене на рисковите точки. Изграждането на съоръжението е възложено на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. Очаква се то да започне да функционира в началото на 2021 г.

„В близост се изгражда едно противопожарно съоръжение, което ще помага да се откриват точки, в които се горят нерегламентирано материали и веднага да реагират от Столичен инспекторат“, потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на ефекта от пречистващите филтри, монтирани на комини в района.

Както стана ясно Красна поляна бе обвита от гъст, черен, задушлив дим при изгарянето на кабели. Столичен инспекторат веднага реагираха на сигнала, откриха мястото, но там не бяха извършителите. „Проверките са ежедневни за горене на отпадъци на открито в последните дни.

Кметът на Красна поляна Иван Чакъров и служителите на Инспектората за постоянно на терен и реагират на всички получени сигнали. Но най-важна е превенцията, като събираме отпадъците и гуми.

Над 5000  гуми са събрани и предадени за рециклиране само в рамките на този сезон. Благодаря на всички граждани за отговорността, че се отзовават на тези покани на Столична община и на районите, защото това означава 5000 гуми по-малко изгорени от недобросъвестни граждани, които замърсяват въздуха“, коментира Фандъкова.