До месец Върховният касационен съд ще произнесе окончателно присъдата на 17-годишния Иван Иванов от Бургас, задържан за убийството на 11-годишната Никол Йончева.

Тя бе открита мъртва-с прерязано с нож гърло, в асансьора на жилищен блок в комплекс „Меден рудник“ вечерта на 20 август 2017 г., а ден по-късно полицията арестува Иванов за престъплението.

Той, според адвоката му, е с лека степен на умствена изостаналост, а след първоначалните признания, към днешна дата отрича да е извършител на престъплението.

„Разбира се, че не е той. Всички знаят, че е техен познат, а не Иван. Но видяха, че той е малко глупавичък и решиха да го набедят“, каза пред Дарик майката на подсъдимия Донка.

При разглеждането на делото, на първите две съдебни инстанции – в Бургас, Иванов бе осъден на осем години затвор, а наказанието му бе смекчено, тъй като е непълнолетен.

Сега адвокатът му настоява Върховния съд да отмени присъдата или да върне делото обратно за ново разглеждане, заради допуснати сериозни процесуални нарушения, сред тях-липсата на педагог и психолог сред съдебните заседатели, задължително, по думите му, изискване  и непроизнасянето на магистратите по мярката за неотклонение на Иван.

В момента той се намира в Поправителния дом за непълнолетни във Враца. Там учи в десети клас, тъй като останал една година, заради процеса, обясни майка му. Чувствал се относително спокоен, залягал над уроците“, споделя Донка.

И допълва: „Добре се грижат там за нето. Като го бият, докладвал на старшините и наказвали побойниците“

„Очакваме да го освободят. Молим се, той е невинен. Измъчва се, горкичкият. Две години да лежиш невинен - това е срамота“, казва майка му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ