Добре е колкото се може по-бързо да се излъчи еврокомисар от България. Правилно беше решението на ГЕРБ да не излъчва нов комисар, още повече, че досега те имат три. Това е въпрос на преценка. Това каза бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева в ефира на bTV.
„Комисарят не е в точния смисъл представител на страната. На 25 март ще е чества годишнина от създаването на ЕС. Съжалявам, че няма да има българин сега, който да произнесе слово“, каза тя.

Кунева коментира и прогнозата на социолозите, според която РБ е на границата за влизане в следващото НС. „Ние ще направим всичко възможно, за да убедим нашите избиратели. Хората искат дясно-центристко управление и РБ е част от такова обединение“. „Ние не изключваме, ако някой иска да си тръгне от РБ - това е негова воля. Достатъчно много примери има за това“.

Така Меглена Кунева коментира напускането на коалицията от Радан Кънев и създаването на новия му политически проект. Кунева пожела да говори за положителните неща, които са се случили по време на управлението им с ГЕРБ. „Ако не беше министърът на отбраната нямаше толкова отчетливо да се вдигнат парите за отбрана.

Ако нямаше министър на образованието нямаше учителят да стане централен, образованието да е приоритет. Говоря към хората, които искат стабилна сила в дясно. Ако не беше РБ нямаше да се случи и реформата в здравеопазването“, припомни Меглена Кунева. „Ние сме били и ще бъдем конкурент на ГЕРБ. Ще бъдем партньор, ако ни предложат и коректив. Няма пълно щастие в една коалиция, но се постигнаха и много неща“. Според Кунева една от причините да се разпадне коалицията са бавните стъпки в антикорупционните мерки. Без закон за антикорупция по високите етажи на властта няма да убедин гражданите в добрите си намерения“, подчерта Кунева. В месеците до изборите трябва да се говори не какви коалиции ще се правят, а какво предлагаме, каза още тя.