Учението “Бриз” се провежда с разписана заповед на областния управител но Бургас и местите власти в морския град са били предварително информирана за графика и вида на провежданите дейности. Това заявиха от Министерството на отбрана по повод критиките на местната управа за по-добра координация след като бургазлии се уплашиха при обгазяване с димки.
Не само, че са били надлежно информирани, ами са и основен координатор на участниците в учението, пише в съобщение пресцентърът на военното министерство.  Участието на Военноморските сили се свежда единствено в предоставянето на кораб, на който се имитира пожар на борда - танкер бункеровчик „Акин” и противопожарен кораб „Ахелой”. В учението са се включили “Морска администрация”, “Пристанищна администрация”, „Пристанище Бургас, Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Гражданска защита”–област Бургас, Център за спешна медицинска помощ.
БЛИЦ припомня, че задушлив газ обхвана Бургас преди обед и хвърли в паника местните хора, които бяха принудени да се движат с кърпички на устата. Първата неофициална информация беше, че е възникнал инцидент по време на военно-морското учение "Бриз", което се провежда в региона. От Гражданска защита и Община Бургас потвърдиха информацията, но уточниха, че няма опасност за населението. Към обед общинските служители оборудваха служебните коли с мегафони и тръгнаха из улиците на града да успокояват населението, че няма опасност и скоро димът ще се разсее./БЛИЦ