През следващите 72 часа над Северния Атлантик ще се формира изключително дълбока депресия. Посоката на бурята ще е на Североизток и ще обхваща голяма част от Западна и Централна Европа, пише "Meteo Balkans".

Очакват се нови валежи, гръмотевични бури и ураганни пориви на вятъра - на места достигащи до 120-170 км в час.

Очакваното понижение на налягането около центъра на бурята ще е да спадне до рекордните 927 мб, което е сравнимо с ураган от 3-та и  4-та категория при тропическите циклони!

За щастие силата на бурята няма да достигне до такъв тип ураган.

Очакваните пориви на самия вятъра около центъра ще достигнат до 180 -220 км в час, което е сравнимо с ураган от 2-3 категория!

„Голямата буря “ ще е с диаметър повече от 900-1100 км и ще обхваща почти целия Северен Атлантик.

 


 

Повечето модели прогнозират изключително силни пориви на вятъра, достигащи до 180 км в час, но при наличието на такъв център – дори очакваме по-силни пориви от 200 км в час.

Ниското налягане, позиционирано западно от Великобритания, ще избутва по-гореща въздушна маса от тропиците към Средиземно море.

Температурите като цяло над Европа ще се повишават. По същото време над Северна Америка и Гренландия ще се "свлича" повече студ, което ще доведе до усилване на депресията.

Високите температури около океанското течение Гълфстрийм и ниските температури над Северна Америка създават подходящите условия за образуването на силни атлантически циклони.

 

Бурята ще окаже влияние и на времето у нас и на Балканите.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.