Посрещаме месец април с променлива облачност и значителни валежи от дъжд в Западна и Централна България, като очакваме на места валежите да са съпроводени и от гръмотевици. Повишава се и рискът от градушки и силни пориви на вятъра. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс"), които предупредиха, че април месец ни готви (не)приятни изненади.

В петък ще духа умерен, а в Източна България и северно от планините - силен югозападен вятър. През следващите часове вятърът у нас ще е с фьонови характеристики и ще се усилва. 

Поради очакваните силни пориви на вятъра през нощта срещу петък, както и през деня, има висок риск и от материални щети в района на Североизточна България. Силни ветрове очакваме и в Северозападна България и планинските район. Съветваме да се обърне внимание на незакрепените предмети в домовете и дворовете. 

Денят на шегата ще започне с променлива облачност. В следобедните часове над Западна България и планинските райони ще се развиват купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в западната и северозападната половина от страната, ще превали и прегърми. Над останалата част от България времето ще е предимно облачно и ветровито. 

Минималните температури обаче ще останат без съществена промяна и ще са между 10 – 14°С. Малко по-хладно очакваме да е в района на Видин и Югозападна България – до 10-12°С.

Очакваните максимални температури ще са между 19-26°С. Най-високи ще са те в Централна България и района на Русе - до 24-26°С, а малко по-хладно в Югозападна България и районите със следобедни валежи.

Опасно време на 1 април в планините, а причината за това отново са очакваните силни ветрове. Там остава предимно облачно. В следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми.

Ще духа бурен, а по северните подножия - и ураганен югозападен вятър. Очакваните пориви на вятъра на места ще надминат 100-120 км в час. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 3-4°.

Над Черноморието - През нощта срещу петък над източните райони от страната вятърът ще е много силен. Повишава се вероятността и от възможни материални щети. Очакваните пориви на вятъра на места ще достигнат стойности до 70-100 км в час.

Денят по морето ще започне с облачно време. В следобедните часове облачността ще бъде разкъсана, но предимно средна и висока. Ще духа силен югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 20° и 24°.

Времето в София - Денят ще започне с разкъсана облачност. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Софийската котловина ще превали и прегърми.   Температурите в столицата постепенно ще се повишават - минималните ще са около 12°С, а максималните - до 21°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-80/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

През следващите часове  остава  югозападният пренос и  концентрацията на прах от Сахара ще е висока. Възможно е валежите да бъдат оцветени в оранжев оттенък.

Времето в Балканите - През следващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под влиянието на средиземноморски циклон. Над западната и централна половина от полуострова и планинските райони ще паднат значителни валежи от дъжд. Те ще са съпроводени и от гръмотевици. Към Балканите ще продължи да се пренася по-топла въздушна маса, а високите нива на прах в атмосферата могат да оцветят валежите. Температурите на полуострова ни ще се повишат и на много места ще се над нормата за началото на април.

Предупреждение за опасно време 

Жълт код: Издаваме предупреждение за възможни краткотрайни валежи, съпроводени от гръмотевична дейност и дребна градушка. Валежите ще са предимно в следобедните часове. Интензивността им за кратко ще е силна, като на отделни места вятърът ще се усили.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня в петък ще са повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност. Предупреждението е валидно и за Адриатическото крайбрежие, Сърбия , Западна и Централна България и Южна Румъния. Очакваните валежи ще са петнисти (в отделни райони), като на места те ще достигнат до 30-40 л./кв.м. 

През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се влошава. Повишава се рискът от значителни валежи и силни гръмотевични бури.

Месечна прогноза за април
Тази година април се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около климатичната норма, въпреки че ще посрещнем месеца с валежи и по-студено време. 

Среданата температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 11 и 15 градуса в повечето райони, 9-11 градуса по Черноморието и между -5 и 4 градуса в планините.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

През следващите три дни времето на Балканите ще се определя от силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Йонийско море.  Поради топлото време очакваните валежите на полуострова ще са съпроводени и от гръмотевици. Остава и югозападният пренос и  концентрацията на прах от Сахара ще е висока. Възможно е валежите да бъдат оцветени в оранжев оттенък.

Времето през първото десетдневие на април
В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива и често значителна облачност и на места в Западна и Централна България валежите ще са значителни с гръмотевици. 

Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3-5 и 6-8 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг, като снежната граница ще се доближи до 900-1100 метра надморска височина. Ще преобладава облачно и дъждовно време. 

Подобряване на времето очакваме към 10 април. 

В този период температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. С повишаването на градусите атмосферата ще е неустойчива и вероятността за валежи отново се повишава. Валежите ще са краткотрайни и в следобедните часове. 

През второто десетдневие на април
Нов средиземноморски циклон ще се образува между 12 и 14април и ще окаже влияние на времето на Балканският полуостров. Отново в страната се очакват валежи от дъжд, като на много места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. 

Добрите новини са, че температурите ще се повишават и времето до обяд ще е слънчево. 

До края на второ десетдневие от април средните месечни температури се очаква да бъдат около климатичната норма. Малко по-ниски стойности очакваме към 15-17 април. Тогава времето ще е облачно и дъждовно.  

През третото десетдневие на април 
Запазва се тенденцията за сравнително топло време. След изтегленото на циклона въздушната маса в страната ще е по-стабилна и температурите ще се повишават. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

Очаква се април да завърши с чести валежи и смяна на циркулацията, което е нормална особеност за този месец. 

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е преходен и по-близък до  зимата. Той е  характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите. Понякога при студени нахлувания от север са възможни валежи и от сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса. През април месец имаме и по-интензивни затопляния, които са в състояние да повишат температурите до летни стойности  – до 30-34 градуса по Целзий. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната