Според предавателните прогнози от глобалните модели – GFS, EС и ICON, предстоящото ново застудяване ще е по-добре изразено от предходното от миналата седмица. От североизток към Балканите и Югоизточна Европа ще продължава да прониква по-студена арктична въздушна маса, прогнозират от Meteo Balkans

Първата карта представлява прогноза на снежната покривка на ЕС модела за същия период. Прогнозите тук са „завишени“ и Европейският модел не е много актуален точно за тази прогноза. Една от причините е, че очакваме нахлуване на студен фронт от северозапад, а обикновено този тип нахлуване е с по-сухо.

Възможно е да се образува циклон, в ниските слоеве на атмосферата. В челото си той засмуква въздушни маси от Егейско море, пренасяйки ги над  Балканите, включително и България. При тези условя сме съгласни с прогнозата на ЕС модела.

На втората карта представяме прогноза на GFS модела за същия период от 72 часа. Прогнозите на GFS е по-добре прогнозирана, като очакванията са валежите да са по-добре концентрирани над Стара планина, Предбалкана и Североизточна България.

 

 

 

 

Часове между 30-ти ноември и 1-ри декември  

Постепенно страната ни ще попада под влияние  на блокиран  средиземноморски циклон. Първоначално България  ще попада под влияние на  топля сектор на средиземноморски циклон , но при изтеглянето  му на североизток от северозапад към страната ни ще прониква по-студен въздух. Преобладаващите валежи отначало ще се от дъжд , но привечер по високите полета над Западна и СЗ България дъжда ще премине в мокър сняг . Очакваната снежна покривка ще е между 2-5 см до 300-700 метра надморска височина , а над 1000 метра ще достигне до  10-15 см..

 

Снимка 1 – Карта на очакваната снежна покривка до 1-ри декември 2020 г.

 

 

Снимка 2 Карта на очакваните валежи между 30-ти ноември и 1-ри декември.  Валежите над Западна България и Предбалкана постепенно ще преминават в сняг.

Показваме карта на очакваните валежи от дъжд и сняг.  Повече сняг ще се натрупа над Централна Сърбия, Предбалкана и Западна България и то часовете срещу 1-ри декември.