За периода от 1 януари до 15 октомври 2008 г. на територията на страната са регистрирани 38 случая на насилие над лекари и медицински работници. Това съобщи във времето за парламентарен контрол днес вътрешният министър Михаил Миков.По регистрираните 38 случая на насилие над медици от началото на годината са образувани 28 досъдебни производства, отчете още той.
Вътрешният министър отговори на въпрос на народния представител Илиян Илиев относно зачестилите случаи на насилие над лекари и медицински работници в страната. Повод за въпроса беше случаят с директора на ботевградската болница д-р Филип Филев, който на 13 октомври бе пребит с метални пръти в двора на болницата от двама неизвестни, облечени като работници. В резултат на побоя заместниците му д-р Бочева и проф. Хинков напуснаха общинската болница. Според народния представител Илиян Илиев болницата е останала без анестизиолог. Той напомни, че лечебното заведение обслужва 40 000 човека и към момента на нападението не е имало задължения. 
Проверката по три случая е приключена и материалите са изпратени в съответната компетентна прокуратура.
По 7 от случаите материалите са изпратени до прокуратурата с мнение за прекратяване поради липса на престъпление. От образуваните досъдебни производства са спрени 6 срещу неизвестен извършител, три са прекратени поради невменяемост на извършителите, едно е спряно с установен извършител, който се издирва. Седем от регистрираните случаи не са във връзка с професионалните ангажименти на потърпевшите, заяви Михаил Миков. Установени са 30 извършители на посегателства над лекари и медицински работници. На 21 лица са повдигнати обвинения, две са осъдени. Предстои повдигане на обвинения от прокуратурата на още 9 лица.
Няма завишена криминогенност по отношение на лекарите, има и други професии с по-чести случаи на посегателства над тях, коментира вътрешният министър изнесените цифри. Според него анализът на данните сочи, че преобладават посегателства срещу личността. Регистрирани са 17 телесни повреди, от които 4 са средни и 13 леки. Известни са 4 случая на закана за убийство, един случай на закана за друго посегателство, едно убийство и един опит за убийство. Регистрирани са и два случая на кражби, два грабежа, пет случая на хулиганство, от които два са с телесни повреди.
Посегателствата срещу лекари са повече, отколкото срещу медицински сестри, но има и такива срещу сестри и други медицински работници, посочи Миков. И декларира, че МВР и органите на полицията полагат всички усилия за разкриване и разследване на извършителите на престъпленията и за бързото им предаване на правосъдието. /БЛИЦ