Вложили сме сериозни усилия за опазване на гръцката граница, тъй като към момента тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение.

Това заяви пред журналисти на ГКПП „Кулата“ министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от радио Фокус. „С колегите от Българската армия и началниците на ГД „Гранична полиция” целта ни е на място да се проиграят действия от Плана за действие при кризи, за да са готови в определена ситуация да реагират незабавно”, посочи той. Министър Маринов каза още, че при тях пристига всякаква информация, включително и от непроверени източници, но като цяло заплахата не е отминала.

„Сами виждате какво се случва в Гърция. В Турция също има такива опити, затова ние предприемаме съответните мерки, за да сме готови и да можем да реагираме съвместно с армията”, отбеляза той. Министър Маринов подчерта, че имат много добър обмен на информация със съседните държави в реално време. По думите му там има изграден съвместен контакт с представители на гръцката държава. Той добави, че има и такъв тристранен, който е на ГКПП „Капитан Андреево” между Гърция, Турция и България. Според него това е един много хубав модел, който им дава възможност за бърз обмен на информация и бърза реакция.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!