Вносът на автомобили на старо у нас е блокиран заради коронавируса. 80% от доставките на коли втора ръка досега беше от Италия. Много автомобили в италиански автокъщи вече са платени от български търговци, но вносът им в страната е възпрепятстван.

Това води до загуби и опасност от фалити при помалките автокъщи, коментира Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, цитирана от "Труд". 

„Продажбите на автомобили са свързани и с редица други проблеми от година насам, заедно с рестрикциите за дизелите”, коментира тя и информира, че е невъзможно да се стимулират онлайн продажбите в сектора и да се избегне личният контакт при покупка на кола.

„Автомобилът не може да се купи онлайн и физическият контакт не може да бъде избегнат”, посочи изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Цанева отбеляза, че доставките на автомобили от Германия, Австрия и Швейцария също са потърпевши от разпространението на коронавируса. „Броят на автокъщите у нас не намалява и това дори донякъде е проблем”, заяви още Цветелина Цанева.