Със зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус ще бъдат изискванията към участниците  и към публиката в поредното издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник, съобщава регионалният сайт "За Перник".

Тази година „Сурва“ ще се проведе от 13 до 30 януари. Тържествата ще започнат с народния празник Сурова в нощта на 13 срещу 14 януари. Обичаят е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО .

Гвоздеят на програмата – дефилетата ще бъдат разделени в три уикенда през януари /15-16 януари, 22-23 януари, 29-30 януари /. Мярката се предприема, за да няма струпване на хора.

В центъра на проявата ще бъде обособена трибуна за публиката. На нея ще се допускат единствено граждани със зелен сертификат, или отрицателен тест за коронавирус. Подобни са изискванията и към участниците в маскарада. На разположение в периметъра на дефилетата ще бъдат и пунктове за бързи антигенни тестове, съобщава БТА.

През всички делнични дни ще бъдат организирани съпътстващи изяви. Към момента община Перник е изпратила писма до маскарадни групи от цялата страна, в които са посочени изискванията за участие в условията на епидемична обстановка.