Улични камери за видеонаблюдение в Пловдив, София и Бургас запечатали маршрута, по който се оттеглили апашите, гръмнали банкомат преди дни в пловдивския район „Тракия”. Те били двама и пътували с черен „Голф 4” с крадени номера. След удара се оттеглили в посока магистрала „Тракия” към Бургас.
Заедно с тях имало и момиче, ролята на което била параван, ако автомобилът им бъде спрян от пътна полиция, пише "Монитор". 

Единият от братята – Евгени Неделев на 22 години от Молдова, е бил арестуван именно в Бургас. Другият обаче вече бил успял да напусне България и бил обявен за издирване от Европол.

Плячката на братята молдовци от банкомата в Пловдив била точно 215 000 лева. От тази сума са намерени само 88 000 лева. Някои от банкнотите били обгорели заради взрива на банкомата. Останалите 127 000 лева се проследява къде са, защото бързо били сменени в чейнч бюра. Това огласиха на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР гл. ком. Младен Маринов, зам.-районният прокурор Румяна Калеева, директорът на ГД „Национална полиция” гл. ком. Христо Терзийски и шефът на ОД на МВР в Пловдив ст. ком. Атанас Илков.

Младен Маринов уточни, че групата има отношение и към опита за обир на банкомат в столичния квартал „Люлин”. Проверява се дали същите братя молдовци са автори на разбитите банкомати от 2014 г. в пловдивските села Ръжево Конаре и Устина. „Тези лица разчитат на това, че не са регистрирани като постоянно пребиваващи в страната. Мобилни са. Извършват престъплението и напускат страната”, каза Маринов.

Схемата, по която действали била простичка. Набелязвали банкомати, които били в близост до оживени места и магистрали. Точно преди удара крадели регистрационните номера на някоя друга кола, паркирана в близост и ги слагали на своя автомобил. Правели няколко бързи удара, след което напускали страната. Конспиративността им и бързото им придвижване в различни градове правело трудно залавянето им, обясни Младенов.

Последните два банкомата в София и в Пловдив взривили с пропан бутан. Предишните устройства взломявали с ацетилен, каквито случаи имало в София, Дупница и Пловдив. С пропан бутан било по-опасно и за самите извършители, но явно методът бил по-ефективен и бърз начин да достигнат до парите.

Евгени Неделев и брат му пристигнали в България, като туристи, на 17 юни. За кратко време пребивавали в различни градове – София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен. След удара в Пловдив братята отишли до бургаския квартал „Славейков”, където паркирали голфа с крадените номера. Полицията в Бургас наблюдавала автомобила няколко дни. Във вторник вечерта Евгени и момичето отишли с голфа до автомивка, за да заличат следите и тогава мъжът бил арестуван. Девойката, която също е от Молдова, не е обвинена от прокуратурата, тъй като се оказало, че тя нямала общо с престъпленията и че само придружавала братята в колата им.

„Момичето е била техен спътник. Не е знаела какво вършат. Те бяха започнали да мият автомобила, за да заличат следите по и вътре в моторното превозно средство”, обясни Илков. Той уточни, че вече са събрани много улики, които заковават двамата братя в престъплението в Пловдив. „И в София банкоматът се намира на подобно място. А и номерът, който са свалили от друг автомобил, е станало също непосредствено преди деянието”, допълни Маринов.

Разследващите нямат информация как братята са избрали банкомата в Пловдив. Предполагат, че е на случаен принцип и са улучили десетката с намиращите се в устройството 215 000 лева. Двамата братя са млади, на по 22 и 23 години. Мярката за неотклонение на арестувания ще бъде в петък, уточни прокурор Калеева. Задържаният не е давал никакви обяснения до момента.

Разследващите се свързали с колегите си от Молдова и установили, че закопчаният Евгени Неделев е криминално проявен за кражби в Молдова и няколко пъти е бил обявяван за издирване от молдовските служби. Предстои лицата да бъдат подадени към Европол, за да се провери какво са вършили на територията на целия ЕС и дали са взривявали банкомати в Германия и в Холандия, където такива кражби са чести. Предстои проверка и по стари случаи на неразкрити обири на банкомати”, каза Терзийски.