При спецоперация в Бургас разкриха действащ канал за контрабанда на горива и за съхранение на акцизни стоки, съобщават от МВР, цитирани от Труд бг. 

Акцията, стартирала на 16 май, се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура - Бургас с участието на служители на МВР, Агенция "Митници" и НАП. В хода на проверката са иззети множество веществени доказателства, в това число и автоцистерна.

Има задържани няколко лица за срок от 24 часа по образуваното досъдебно производство. Предвид началния етап, степента на сложност и спецификата на разследването предстои установяване на лица, имащи съпричастност към извършените нарушения и евентуалното повдигане на обвинения.

Към момента извършването на процесуално-следствени и проверовъчни действия продължава.

От 8:30 ч. в четвъртък, на територията на частното пристанище „Европа” в Бургас тече разследване. Към настоящия момент е известно само, че има задържани в ареста четирима служители - две жени и двама мъже, пише на свой ред Флагман бг.

Една от служителките е била бита, след като часове наред е била притискана да признае наличие на контрабандно гориво.

За течащата операция на МВР съобщи самият собственик на пристанището Николай Филипов, който е извън България и разполага с откъслечена информация за случващото се.

„Моя доверителка е била удряна в главата от цивилен полицейски служител. Успях да проведа адвокатско свиждане с нея в ареста на Пето РУ-Бургас преди броени минути. Тя изглежда много зле.

Има белези от удар на лявата скула, както и белези по лявата ръка”, съобщи адв. Веселина Василева, която представлява служителката от счетоводството на пристанището, както и нейния брат. И двамата са в ареста.

Заповедите им за задържане, както и тези на другите двама служители, са били издадени 13 часа, след като фактически те са били арестувани на територията на пристанището без да имат възможност да се чуят с когото и да било. Забранено им е било и да се обадят и на адвокат.

Василева заяви, че внася в Окръжна прокуратура искане за незабавно освидетелстване на нейната доверителка. Не е ясно под чие ръководство се провежда операцията и дали в нея са включени специализирани сили на МВР.

Пристанище „Европа” е специализирано за експорт на дървени материали и дърва за огрев. На негова територия се изкупуват черни и цветни метали. Разполага с две корабни места и четири карго кораба.

По всяка вероятност проверката се извършва от ОДМВР-Бургас след сигнал, че с корабите се осъществява търговия с контрабандни горива и се укриват акцизи. Текат разпити.

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас потвърдиха информацията за провеждана операция на територията на частното пристанище „Европа”, пише още Флагман бг.

Специализираната операция е под ръководството на Окръжна прокуратура-Бургас и с участието на служители на МВР, Агенция “Митници” и НАП. Тя е стартирала през вчерашния ден след получен сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и за съхранение на акцизни стоки в особено големи размери без разрешение, както вече ви съобщихме тази сутрин.

В хода на проверката са иззети множество веществени доказателства, в това число и автоцистерна, се казва още в прессъобщението.

За срок от 24 часа по образуваното досъдебно производство има задържани няколко лица. Предвид началния етап, степента на сложност и спецификата на разследването предстои установяване на лица, имащи съпричастност към извършените нарушения и евентуалното повдигане на обвинения.

Към момента извършването на процесуално-следствени и проверовъчни действия продължава, се казва още в изявлението на ръководството на ОДМВР-Бургас.

Междувременно още един от арестуваните за 24 часа служители от порт „Европа” алармира с настояване, че иска да говори за полицейски произвол.

Очаква се собственикът на пристанището Николай Филипов да даде пресконференция. В момента той се намира в чужбина.

В телефонен разговор Филипов заяви, че става дума за генерална грешка от страна на полицията. Той разполагал с доказателства, че чрез съоръжение на едно от корабните места е извършено почистване на цистерна, с която се превозват горива към бензиностанции в странат, но не и контрабандно гориво.

Всичките 11 души, които са били арестувани, са освободени, но от оператора на най-важната инсталация в порта няма и следа

Операторът на инсталацията за пречистването на горива от нефтопродукти, съдържащи вода, който е бил арестуван на работното си място в частното пристанище „Европа” в Бургас, е изчезнал и няма връзка с него. Става дума за Иван Долапчиев, който е товарел цистерна от инсталацията, заснета в кадъра, пише Флагман бг.

Той е сред 11-те човека, арестувани вчера сутрин при операцията на ОДМВР-Бургас, Агенция „Митници” и НАП, проведена след сигнал за наличие и търговия с контрабандни горива с неплатен акциз.

„От моята фирма са арестувани 10 души - все мои служители. Сред тях е бил и съпругът на моя слижителка - Кирил Кънев. Той случайно е попаднал на неточното място. Кънев е видял с очите си как Иван Долапчиев е бит и е влачен по коридорите на полицията, но сега за него няма данни къде се намира”, заяви по телефона собственикът на порт „Европа” Николай Филипов.

Вестта за акцията в пристанището му го е заварила в Турция. Утре той се прибира в Бургас и обеща да даде пресконференция.

По твърдения от полицията, Долапчиев би трябвало да е освободен заедно с останалите 10 души. Но според близките му, неговото състояние е толкова тежко, че не може да напусне нара си.

Единадесетият арестуван е бил шофьор от фирма, държаща бензиностанции. Филипов е категоричен, че може с документи да докаже, че няма никаква контрабанда на горива и цялата търговска дейност на територията на порта е била законосъобразна.